07.12.2022 14:18
ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 
Zrakoplovne su tvrtke zbog pandemije izgubile desetke milijardi dolara u 2020. i 2021. godini, no zračni promet djelomično se oporavio i neke zračne luke imaju problema s prihvatom putnika, primjećuje Reuters. IATA sada očekuje da će neto dobit sektora iduće godine dosegnuti 4,7 milijardi dolara, uz očekivanih preko četiri milijarde putnika. U prijašnjoj prognozi rekli su da su prijevoznici na korak do pozitivnog poslovanja u 2023., podsjeća Reuters. Udruga je istodobno snizila prognozu ovogodišnjeg gubitka sektora, s 9,7 milijardi na 6,9 milijardi dolara. "To je veliko postignuće s obzirom na razmjere financijske i gospodarske štete koju su izazvala pandemijska ograničenja vlada", rekao je glavni direktor IATA-e Willie Walsh, komentirajući predviđeni povratak poslovanju s dobiti u 2023. godini.

Bivši šef British Airwaysa i IAG-a istaknuo je ipak da će mnoge zrakoplovne tvrtke i iduće godine imati problema, upozorivši na čimbenike kao što su propisi, visoki troškovi i nedosljedne mjere vlada. "Zrakoplovne kompanije moraju ostati na oprezu zbog eventualnih povećanja poreza ili infrastrukturnih naknada", kazao je Walsh, dodajući kako se to odnosi i na one "osmišljene sa ciljem održivosti". U IATA-i ističu da im se najnovija prognoza temelji na očekivanom postupnom ponovnom otvaranju Kine za međunarodni promet i ublažavanju domaćih covid ograničenja. Ako se Kina ne otvori i ako ne ublaži ograničenja, trpjet će profitabilnost zrakoplovnih kompanija, upozorio je, izdvojivši među rizicima u idućoj godini i moguću recesiju u nekim zemljama.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.