07.12.2022 14:18
ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 
Zrakoplovne su tvrtke zbog pandemije izgubile desetke milijardi dolara u 2020. i 2021. godini, no zračni promet djelomično se oporavio i neke zračne luke imaju problema s prihvatom putnika, primjećuje Reuters. IATA sada očekuje da će neto dobit sektora iduće godine dosegnuti 4,7 milijardi dolara, uz očekivanih preko četiri milijarde putnika. U prijašnjoj prognozi rekli su da su prijevoznici na korak do pozitivnog poslovanja u 2023., podsjeća Reuters. Udruga je istodobno snizila prognozu ovogodišnjeg gubitka sektora, s 9,7 milijardi na 6,9 milijardi dolara. "To je veliko postignuće s obzirom na razmjere financijske i gospodarske štete koju su izazvala pandemijska ograničenja vlada", rekao je glavni direktor IATA-e Willie Walsh, komentirajući predviđeni povratak poslovanju s dobiti u 2023. godini.

Bivši šef British Airwaysa i IAG-a istaknuo je ipak da će mnoge zrakoplovne tvrtke i iduće godine imati problema, upozorivši na čimbenike kao što su propisi, visoki troškovi i nedosljedne mjere vlada. "Zrakoplovne kompanije moraju ostati na oprezu zbog eventualnih povećanja poreza ili infrastrukturnih naknada", kazao je Walsh, dodajući kako se to odnosi i na one "osmišljene sa ciljem održivosti". U IATA-i ističu da im se najnovija prognoza temelji na očekivanom postupnom ponovnom otvaranju Kine za međunarodni promet i ublažavanju domaćih covid ograničenja. Ako se Kina ne otvori i ako ne ublaži ograničenja, trpjet će profitabilnost zrakoplovnih kompanija, upozorio je, izdvojivši među rizicima u idućoj godini i moguću recesiju u nekim zemljama.

LUKAZADAR, 18. ožujka 2024. (Hina) - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk u utorak ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je u ponedjeljak Sindikat prometa i veza Hrvatske."Naše su plaće oko 700 eura, što je za današnje vrijeme ispod svake razine.

FRANKFURT, 18. ožujka 2024. (Hina/dpa) – Njemačke regulatore brine financiranje komercijalniih nekretnina, ali većina banaka uspješno će prebroditi krizu na tržištu i posustajanje gospodarske aktivnosti, izjavio je u ponedjeljak voditelj odjela BaFin-a za nadzor Raimund Roeseler.

HANOI, 18. ožujka 2024. (Hina/Reuters) - Osnivač vijetnamskog proizvođača električnih vozila VinFasta inaugurirao je u ponedjeljak kompaniju V-Green koja će poduprijeti njegovo širenje u svijetu gradnjom punionica. V-Green će biti Vinfastov globalni partner i igrat će vodeću ulogu u uspostavi mreže punionica, naveo je u priopćenju milijarder Pham Nhat Vuong, koji drži 90-postotni udio u prozvođaču električnih vozila.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.