05.12.2022 10:55
dionice
ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

Span je jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki i jedina čije su dionice izlistane na Burzi, a nagrada među tri najbolje tvrtke u Europi dodijeljena im je u sklopu Glavne skupštine malih i srednjih poduzetnika, u organizaciji Europske komisije u Pragu od 28. do 30. studenog. To je ujedno bila i jubilarna, 10. dodjela nagrada "European small and mid-cap awards 2022", za koje je Span proglašen finalistom u kategoriji "Rising Star" (rastuća zvijezda), a o svemu je odlučivao neovisni žiri proučivši poslovne rezultate kompanija nakon izlaska na burzu, ističu iz Spana. Naglašavaju da je Span izabran zbog izvrsnih poslovnih rezultata ostvarenih nakon IPO-a među najboljim malim i srednjim kompanijama s tržišnom kapitalizacijom do 200 milijuna eura. U toj je kategoriji bilo ukupno devet nominiranih kompanija iz cijele Europe, a tvrtke koje su ušle u uži izbor prepoznate su kao rastuće kompanije s perspektivnim dugoročnim izgledima.   

"Sretni smo što je Span svrstan u najuži krug kompanija koje su na razini Europske unije prepoznate zbog dobrih rezultata i rasta postignutog nakon IPO-a. Ovo priznanje dodatna je potvrda da je IPO bio dobra poslovna odluka", poručio je član uprave Spana i direktor za razvoj međunarodnog poslovanja Saša Kramar, zahvalivši i svim dioničarima na povjerenju. U Pragu su na skupu bili i predstavnici lokalnih burzi, koji su, prenose iz Spana, raspravljali i kako motivirati i dodatno olakšati tvrtkama izlazak na tržište kapitala. U priopćenju se prenosi i izjava predsjednice uprave Zagrebačke burze Ivane Gažić kako je veliki uspjeh imati finalista iz Hrvatske. "Ponosni smo što je izdavatelj sa Zagrebačke burze ušao u tri najbolje kompanije u kategoriji 'Rising Star' nagrade koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Ako uzmemo u obzir veličine ekonomija iz kojih su laureati došli, svakako je velik uspjeh da imamo finalista iz Hrvatske", ocijenila je Gažić. Za Span ističe da je na hrvatskom tržištu pokazao kako manji izdavatelj u vrlo atraktivnoj industriji može napraviti impresivan put uvrštenja, ulaska u Crobex i velikog napretka u komunikaciji s investitorima, na čemu Spanu i čestita.

Span je izlistavanjem na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2021. postao prva domaća IT kompanija koja je na burzu izašla u posljednjih 20 godina. U prvoj godini Spanova dionica imala je rast cijene od gotovo 40 posto, a u toj je razdoblju protrgovano više od 450 tisuća dionica, u vrijednosti više od 100 milijuna kuna. To je pratilo i povećanje broja dioničara, s 1200 tijekom IPO-a do sadašnjih više od 1500, navode iz Spana.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.