12.04.2024 08:15
SZAZHALOMBATTA, 11. travnja 2024. (Hina) - MOL Grupa je izvijestila u četvrtak da je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Szzahalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi, u što je uložila 22 milijuna eura.

Kako su naveli u priopćenju, postrojenje će smanjiti emisije ugljičnog dioksida u njihovoj Rafineriji Dunav za 25.000 tona, a MOL će biti u mogućnosti proizvesti 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog „zelenog“ vodika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u gospodarenju vodikom. 

Nova tehnologija postupno će zamijeniti proizvodni proces koji se temelji na prirodnom plinu, a čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe. Postrojenje će početi s proizvodnjom u drugoj polovini 2024. godine, a MOL će se koristiti zelenim vodikom prvenstveno u vlastitim pogonima za proizvodnju goriva. 

"MOL Grupa dosegla je još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Upotrebom ove tehnologije, u mogućnosti smo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste. Zasad naše novo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika ima ulogu učiniti MOL-ove industrijske operacije zelenijima, ali u budućnosti će ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku.

Nakon Szazhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju u druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe", rekao je Jozsef Molnar, glavni izvršni direktor MOL Grupe, na svečanosti otvaranja novog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.

AIZAGREB, 26. travnja 2024. (Hina) - U Hrvatskoj i u Sloveniji ima puno znanja, inovativnih ljudi i kompanija koje primjenjuju nove tehnologije i umjetnu inteligenciju (AI), u čemu suradnja dvije države može donijeti veću konkurentnost poduzeća, istaknuto je u petak u Infobipu na hrvatsko-slovenskoj konferenciji o primjeni AI-ja u poslovanju.

ZAGREB, 29. travnja 2024. (Hina) - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

ZAGREB, 26. travnja 2024. (Hina) - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.

ZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla (ENT) je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 6,4 milijuna eura, podaci su iz financijskog izvještaja te kompanije objavljenog u četvrtak.

ZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic u četvrtak.