08.12.2022 11:21
ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi. 
Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće. Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i s, te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi. Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Čistoći Zdravko Stoilković poručio je kako su očekivalo više razumijevanja, socijalne osjetljivosti i pravde od nekadašnjeg aktivista, a sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Ispričao se građanima koji nisu dobivali usluge koje su trebali, jer je Čistoća zatrpana pozivima i elektroničkom poštom "na koje nema tko odgovoriti zbog kadrovske devastacije".

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković poručio je radnicima da je njihovo iskazivanje spremnosti na akciju alat u rukama sindikalaca, a prosvjed je nazvao demokratskim pravom koje im nitko ne može oduzeti. Zahvalio je svim političarima koji su podržali prosvjed jer, kaže, "uz ovakvu vlast u Zagrebu trebat će nam podrška". Prosvjed su zasad podržali zagrebački HDZ i Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da je prosvjed zadnja poruka i Holdingu i gradonačelniku Tomaševiću, jer ovi sindikati žele s njima pregovarati. Tomašević je jučer opovrgnuo optužbe da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku kolektivni pregovori s reprezentativnim sindikatima o Kolektivnom ugovoru za Zagrebački holding, pa tako i za radnike Čistoće. Rekao je u Holdingu  postoje “različiti sindikati koji nemaju iste stavove", ali sa svima pregovara o povećanju plaća i materijalnih prava u okviru Kolektivnog ugovora.

SamozapošljavanjeZAGREB, 14. svibnja 2024. (Hina) - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka ove godine bilo 202.596 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.881 osobu više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

MUENCHEN, 14. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Udio žena u nadzornim odborima kompanija koje su uvrštene u DAX-ov indeks na Frankfurtskoj burzi u ovoj je godini dosegnuo više od 40 posto, pokazuje studija objavljena u utorak.

KOPRIVNICA, 14. svibnja 2024. (Hina) - Podravka je počela dosad najveću sjetvu povrća i kukuruza te iz vlastite proizvodnje ove godine očekuje 3.100 tona rajčice te više od 2.100 tona paprike, graška i drugog povrća, izvijestili su u utorak iz Podravke.

ZAGREB, 12. svibnja 2024. (Hina) - Rijetki radnici odlučuju se za zahtjevan i premalo plaćen rad u trgovini pa poslodavci nude bonuse za one koji dovedu nove radnike, a stanje bi se moglo popraviti i sklapanjem kolektivnog ugovora između Sindikata trgovine i poslodavaca.

ZAGREB, 10. svibnja 2024. (Hina) - Krajem travnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 98.820 nezaposlenih, što je 6.530 ili 6,2 posto manje nego u travnju 2023. godine te je prvi puta od lipnja prošle godine broj nezaposlenih pao ispod 100 tisuća.