08.12.2022 11:26
STRATEGY
ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

Program Nuqleus svečano je bio predstavljen 30. studenog u Alumni klubu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), a prijave su započele od ponedjeljka, 5. prosinca, navodi se u priopćenju. Uz FER kao organizatora programa, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).  Prvi industrijski partneri su AVL-AST, GDi, Infobip, InfoDom, Končar Digital i Rimac Technology, a taj program su podržali i osnivači nekih od najuspješnijih hrvatskih tehnoloških tvrtki, među kojima su Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Izabel Jelenić (Infobip), Luka Abrus (FIVE) i dr., ističe se u priopćenju.

Inače, Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa, od ideje do izlaska na tržište. Nuqleusovi industrijski partneri zadali su izazove čijem se rješavanju prijavitelji mogu posvetiti kroz program. U Nuqleusovom programu moguće je sudjelovati na dva načina, prijavom vlastitog projekta/ideje ili prijavom u svojstvu stručnjaka koji želi svoju stručnost i iskustvo uložiti u izgradnju prijavljenih ideja i/ili rješavanje izazova naših industrijskih partnera. Osim industrijskih partnera, timovima u Nuqleusu na raspolaganju će biti i potpora dva stručna odbora.

U investicijskom odboru su nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora - Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Izabel Jelenić (Infobip) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator). Znanstveni odbor, pak, čine FER-ovi profesori Sven Lončarić, Dubravko Babić, Ivan Petrović, Mislav Grgić i Mario Kovač. Sa FER-a još ističu da je kroz njihov  startup inkubator SPOCK do sada prošlo šest generacija studentskih i znanstvenih startupa. U zadnje dvije generacije SPOCK-a, čak 30 posto startupa osnovalo je tvrtku i zajedno prikupilo više od 100.000 eura za nastavak razvoja poslovanja. Nastavno na to iskustvo, i kako bi znanstvenici dobili još kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje startupa, organiziran je novi program Nuqleus.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.