06.12.2022 13:06
Horizontalni
ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

"Ovo je značajan korak za poslovnu zajednicu u SAD-u i Hrvatskoj, koje su dugi niz godina zagovarale pokretanje pregovora o potpisivanju takvog ugovora. Taj korak je posebno bitan za AmCham i njegove članove, obzirom da je još 2018. godine pripremio početnu argumentaciju za sklapanje ugovora i okuplja tvrtke koje su najviše uključene u trgovinske i investicijske tokove između Hrvatske i SAD-a“, izjavila je izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić. Sklapanje ugovora, ističu iz AmChama, donijet će manje financijsko opterećenje za poduzeća koja posluju izravno, konkretno za hrvatska poduzeća s tvrtkama kćerima u SAD-u kao i američka poduzeća s tvrtkama kćerima u Hrvatskoj. S hrvatske strane posebno će to biti zanimljivo IT sektoru, kao i prehrambenoj te farmaceutskoj industriji. S američke strane će otvoriti prostor za suradnju malim i srednjim poduzećima koja do sada nisu bila zastupljena u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Osim smanjenja tereta dvostrukog oporezivanja, sporazum će omogućiti manje administrativno opterećenje i povećati transparentnost poslovanja između dviju zemalja. Osim jasnog utjecaja na intenziviranje gospodarske suradnje, on omogućuje i prijenos znanja što je posebno važno malim i srednjim poduzećima, posebno u IT sektoru, dodaje se.  Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja gotovo predstavlja standard u odnosima SAD-a s prijateljskim državama, a Hrvatska je jedina članica EU koja takav ugovor do sada nije imala. U tom smislu bit će to i znak stabilnosti odnosa i predvidljivosti poslovnog okruženja za potencijalne ulagače, ističu iz AmChama.Isto tako, ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja povoljno će utjecati na  državljane SAD-a koji rade u Hrvatskoj ili primaju američke mirovine u Hrvatskoj, kao i hrvatske građane u SAD-u. Nakon ulaska Hrvatske u Program izuzeća od viza i najave primjene Global Entry programa za hrvatske građane, potpisom i ratifikacijom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje slijedi, Hrvatska će uspješno zaključiti ključna pitanja u bilateralnim odnosima dviju zemalja, zaključuje se u priopćenju.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.