06.12.2022 13:06
ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.
„Iznimno sam zadovoljan prilikom za ulaganje u brzorastući i kvalitetan brend poput Submarinea. Prosperus Growth se od početa rada pozicionira kao fond koji investira u kompanije s izrazitim potencijalom regionalnog i globalnog rasta, a u tom kontekstu promatramo i Submarine. Želja nam je kao suvlasnik ovog brenda doprinijeti njegovom daljnjem razvoj i još snažnijem prisustvu u segmentu premium burgera“, izjavio je povodom zatvaranja transakcije Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus-Investa, društva koje upravlja fondom Prosperus Growth. Kako dalje navode u priopćenju, Yellow Submarine je jedina hrvatska netehnološka tvrtka koja se 2020. godine našla na popisu 1000 najbrže rastućih kompanija Financial Timesa. Od osnutka bilježi prosječan godišnji rast prihoda od 60 posto, navode iz Prosperus Growtha te dodaju da će u 2022. godini kompanija ostvariti prihod od 94,3 milijuna kuna. Podsjećaju i da je Submarine od jednog restorana u Zagrebu otvorenog 2014. godine narastao do lanca od 16 restorana diljem Hrvatske. Jedini je hrvatski brend burgera uvršten na kartu 50 najboljih burgera svijeta na temelju istraživanja britanskog turističkog portala Big7 Travel.  „Ova transakcija veliki je uspjeh za nas. Uvjereni smo kako će nam Prosperus Growth donijeti novi zamah kako bismo svojim burgerima došli do još većeg broja zadovoljnih gostiju“, naglasio je Dragoljub Božović, predsjednik Uprave Yellow Submarinea.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto  ukupnog kapitala fonda. Nakon više investicija usmjerenih na IT i izdavaštvo, ovo je prvi iskorak fonda u hospitality, zaključuje se u priopćenju tog fonda. Odvojeno, The Garden Brewery izvijestio je u ponedjeljak putem Zagrebačke burze da je slijedom potpisanih korporativnih transakcija te zaključenih ugovora o prijenosu poslovnih udjela, smanjio vlasnički udio u Yellow Submarineu s 51 posto temeljnog kapitala na 5,16 posto. The Garden Brewery stekao je 51 posto temeljnog kapitala u Yellow Submarineu u listopadu 2019. godine. U toj godini Submarine je ostvario 34,37 milijuna kuna prihoda, a na kraju ove poslovne godine, kada The Garden Brewery prepušta većinski vlasnički udio Prosperus Investu, očekuje se da će prihodi te tvrtke iznositi 93,31 milijun kuna, što predstavlja rast od 171,46 posto u trogodišnjem razdoblju. Iz The Garden Brewery-ja poručuju kako vjeruju u daljnji nastavak poslovnog rasta i razvoja društva Yellow Submarine. Ni Prosperus Growth ni  The Golden Breewery nisu naveli vrijednost transakcije.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.