05.12.2022 10:48
NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 
Pfizer tako planira potrošiti više od 1,2 milijarde eura na proširenje tvornice u belgijskom Puursu, nakon što je u četvrtak najavio isti iznos za tvornicu u Dublinu. Tvornica u Puursu igrala je ključnu ulogu u proizvodnji cjepiva protiv covida-19 koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom, koristeći tehnologiju glasničke RNK. U Dublinu Pfizer proizvodi materijal za složene biologičke lijekove i za cjepiva, a dodatno ulaganje trebalo bi udvostručiti kapacitet tvornice.  Pfizerov prihod trebao bi ove godine premašiti 100 milijardi dolara i biti više nego dvostruko veći nego prije pandemije zahvaljujući prodaji cjepiva i lijekova protiv covida-19.U idućih nekoliko godina prodaja cjepiva i lijekova za covid trebala bi oštro pasti, a u 2025. istječe i Pfizerov patent za lijekove za rak i artritis Ibrance i Xeljanz.

Pfizer se nada da će u idućih godinu i pol dana na tržište plasirati čak 19 novih proizvoda, uključujući lijekove za ulcerozni kolitis i migrene, kao i cjepivo za respiratorni sincicijski virus (RSV). "Naš portfelj je jak i zahtijeva širenje naše mreže kako bismo se prilagodili novim proizvodima koji će stvarno imati utjecaj", rekao je Pfizerov šef nabave Mike McDermott. U tvornicama u Belgiji i Irskoj kompanija će proizvoditi nove proizvode koji će pokrivati različita terapijska područja, uključujući rijetke bolesti, upalne procese i imunologiju, rekao je McDermott. Europske kompanije trenutno muku muče s rastom troškova energije, rada, sirovina i kredita. U najtežem su položaju proizvođači dobara koji troše puno energije, poput gnojiva i kemikalija, pa su neki odlučili preseliti proizvodnju u zemlje s nižim cijenama energije, poput SAD-a. Proizvođači lijekova upozoravaju pak da bi energetski troškovi mogli potkopati nastojanja da se poveća proizvodnja generičkih lijekova u Europi kako bi se smanjila ovisnost o vanjskim dobavljačima, podsjeća Reuters.

e-komunikacijaRIGA, 3. veljače 2023. (Hina) - Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa.

SAN FRANCISCO, 2. veljače 2023. (Hina) - Facebookova krovna tvrtka Meta izvijestila je o padu prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog troškova restrukturiranja i ulaganja u poslovanje s virtualnom stvarnošću koje je nagomilalo gubitke.

ZAGREB, 3. veljače 2023. (Hina) - Poduzetnici Dubrovnika u 2021. su su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 406,8 milijuna kuna, u odnosu na iskazan neto gubitak od 505,1 milijun kuna u prethodnoj godini, pokazuje analiza Fine.

NEW YORK, 1. veljače 2023. (Hina/dpa) - Američki farmacetski div Pfizer izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkada je osnovan zahvaljujući cjepivu i lijekovima za covid 19, upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

ZAGREB, 2. veljače 2023. (Hina) -  Poduzetnici Virovitice u 2021. godini su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 92,5 milijuna kuna, što je rast za 71 posto prema godini ranije, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu porasle za 347,1 posto, na 160,5 milijuna kuna, pokazala je analiza Fine.