29.09.2022 10:44
ZAGREB, 28. rujna 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je naložilo društvu Luxury Real Estate, Bojanu Horvačiću, Boranu Poljančiću i Zvonimiru Zlopaši da joj moraju podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, nakon pravomoćnosti rješenja donesenog 1. travnja 2021. 
Kako se navodi u priopćenju te regulatorne agencije, Hanfa je rješenjem od 1. travnja 2021. utvrdila da je za navedene osobe 5. srpnja 2019. nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, nakon čega su oni bili dužni podnijeti ponudu za preuzimanje te o tome dostaviti rješenje dioničarima ili omogućiti njegovu dostavu putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. Podsjetimo, u postupku posrednog nadzora Hanfa je tada utvrdila da je Luxury Real Estate davao pozajmice Bojanu Horvačiću i Boranu Poljančiću, koje su oni zatim koristili za kupnju dionica Tehnike putem investicijskih društava.

Društvo Luxury Real Estate, zastupano po Zvonimiru Zlopaši, vodilo je pregovore te kasnije i otkupilo dionice Tehnike, koje je držalo društvo Tehnika Esop d.o.o. Tijekom nadzora Hanfa je utvrdila da je Luxury Real Estate stekao 37.891 dionicu Tehnike od Tehnike Esopa, što predstavlja 20 posto udjela u temeljnom kapitalu, dok je Bojan Horvačić držao 19.921 dionicu, što je 10,51 posto udjela u temeljnom kapitalu, Boran Poljančić 8.261 dionicu, odnosno 4,36 posto udjela, a Zvonimir Zlopaša 10 dionica, što predstavlja 0,00528 posto. To znači, utvrdila je tada Hanfa, da su na dan nastanka obveze 5. srpnja 2019. zajedno držali 66.083 dionica Tehnike, što je 34,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, čime je za njih nastala zakonska obveza za objavljivanjem ponude za preuzimanje. S obzirom da su oni protiv tog rješenja Hanfe pokrenuli upravni spor pred nadležnim upravnim sudom, bili su odgođeni svi pravni učinci rješenja, do pravomoćnog okončanja upravnog spora. Nadležni je upravni sud nepravomoćnom presudom 17. studenoga 2021. potvrdio zakonitost dijela rješenja Hanfe koje se odnosilo na utvrđivanje nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, dok je poništio dio rješenja koji se odnosio na druge nadzorne mjere. Protiv te presude obje strane podnijele su žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Hanfe. 

Hanfa dalje navodi da je tijekom lipnja 2022. zaprimila presudu Visokog upravnog suda, kojom je potvrđena prvostupanjska presuda nadležnog upravnog suda te je time dio rješenja Hanfe od 1. travnja 2021. koji se odnosio na utvrđivanje nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje postao pravomoćan. Stoga je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hanfa donijela rješenje kojim se obveznicima ponude nalaže podnošenje zahtjeva za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike. Ostali dioničari, navode iz Hanfe, imaju zakonsko pravo zahtijevati od obveznika ponude pred nadležnim sudom obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica pod uvjetima pod kojima su trebali objaviti ponudu za preuzimanje.

Ujedno, Hanfa je danas odobrila društvu Inspire Investments za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima osnivanje i upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom bez pravne osobnosti s privatnom ponudom – hedge fondom naziva Inspire BETA, zatim društvu White Bridge Asset Managementu osnivanje i upravljanje zatvorenim alternativnim investicijskim fondom bez pravne osobnosti s privatnom ponudom naziva Infinity South East Europe i društvu ZB Invest osnivanje i upravljanje otvorenim investicijskim podfondom s javnom ponudom ZB Invest Funds – ZB bond 2027 EUR te uključivanje navedenog podfonda u ZB Invest Funds krovni UCITS fond.

RibaZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska zajednica inovatora raspisala je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade "Inovacija godine" za 2023. godinu, koja se dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva RH .

OPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.