18.08.2022 08:10
ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Kako stoji u priopćenju, nestabilna situacija rezultira višestrukim povećanjem cijena u odnosu na prethodne te je poduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć vlade.

"Dok su predstavnici vlade na ljetovanju, poduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb koji su izazvali novi šok i strah kod poduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grijanja", istaknuli su iz UGP-a, pri čemu se pitaju koliko će još poduzetnika morati "staviti ključ u bravu" da bi vlada nešto poduzela.

"Tražimo od vlade da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mjere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni proračun. Smatramo da su pod hitno nužne mjere koje će zaštiti poduzetnike i pomoći u nadolazećim mjesecima u kojima će poduzetnici teško moći planirati svoje mjesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za preživljavanje", apelirali su iz UGP-a.

Neprimjeren rok Gradske plinare Zagreb za potpisivanje novih ugovoraIz UGP-a su apostrofirali i nova pravila koja dolaze s novim ugovorima.

"Kako bi osigurala naplatu potraživanja, Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1000 ili 2000 eura. Isto tako, umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po kilovatsatu, cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 eura po megavatsatu", ustvrdili su iz UGP-a.

UGP neprimjerenim smatra i što je Gradska plinara Zagreb zadala vremenski rok manji od mjesec dana u kojem poduzetnici mogu potpisati nove ugovore. Naime, navode iz udruge, potpisani ugovor mora se poslati do 1. rujna., a zadužnica izdana u eurima, potpisana od ovlaštene osobe i solemnizirana kod javnog bilježnika, do 15. rujna. U protivnom će opskrbljivač uputiti nalog za obustavu opskrbe plinom od 1. listopada 2022. U tako kratkom vremenskom roku poduzetnici nemaju dovoljno vremena da istraže koji bi distributer plina mogao garantirati bolje uvjete distribucije, upozorili su iz UGP-a.

Bujas: Mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i prosvjed

Napisali su i da se Hrvatska "ponosi i diči" LNG terminalom koji je na vrijeme napravljen, a ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske poduzetnike. "Zašto se plin za poduzetnike ne koristi iz LNG terminala?", upitali su, dodajući da je ovakva situacija apsolutno nedopustiva, pri čemu se stvari moraju pod hitno mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas poručio je da ta udruga neće stajati sa strane, a da njenih 20.000 članova, mahom mikro, malih i srednjih poduzetnika i  obrtnika, očekuje jaku reakciju. "Ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje u suradnji s ministarstvom i ministrom Filipovićem, mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i prosvjed u gradu Zagrebu na Trgu bana Jelačića“, izjavio je Bujas.

InflacijaBERLIN, 29. rujna 2022. (Hina/dpa/Reuters) - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.

ZUERICH, 29. rujna 2022. (Hina/Reuters) - Čokoladni zečići Lindt & Spruenglija umotani u foliju zaslužuju zaštitu od kopija, presudio je u četvrtak najviši švicarski sud, naloživši njemačkom lancu trgovina Lidlu da prestane prodavati sličan proizvod u Švicarskoj i da uništi zalihe.

ZAGREB, 30. rujna 2022. (Hina) - Banka UniCredit i osiguravajuće društvo Allianz objavili su u petak da su potpisali ugovore prema kojima će UniCredit od Allianza kupiti udjel u Zagrebačkoj banci, dok će Allianz Holding od Zagrebačke banke kupiti udjel u Allianzu Hrvatska

FRANKFURT, 28. rujna 2022. (Hina/Reuters) - Europski proizvođači generičkih lijekova upozorili su da bi zbog naglog rasta cijena struje mogli ugasiti dio proizvodnje, pozivajući Europsku uniju da im smanji teret troškova.

ZAGREB, 28. rujna 2022. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je naložilo društvu Luxury Real Estate, Bojanu Horvačiću, Boranu Poljančiću i Zvonimiru Zlopaši da joj moraju podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike, nakon pravomoćnosti rješenja donesenog 1. travnja 2021.