18.05.2022 12:47
OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 
Generalni direktor tvrtke Mario Horvat rekao je na konferenciji za novinare kako je Osijek zadnjih godina izrastao u jedan od većih IT centara u Hrvatskoj, s velikim kapacitetima, kvalitetnim fakultetima i visokoeduciranim mladim ljudima, pa vjeruje da će tvrtka pronaći primjeren broj stručnjaka. Ističe da je IBM iX digitalna agencija širokog sklopa koja koristi agilne metode razvoja softvera, pa će joj trebati klasični programeri, integracijski inženjeri, biznis konzultanti i dizajneri korisničkih sučelja i drugi stručnjaci. Otvorenje osječkog ureda očekuje do kraja godine i dodaje kako u Osijeku trenutno radi sedam zaposlenika, a vjeruje da će u iduće dvije do tri godine dosegnuti 100 do 120, što je rast koji tvrtka može podnijeti. U Hrvatskoj IBM iX trenutno ima 202 zaposlenih.

Direktor digitalnih platformi tvrtke Daniel Strmečki kazao je kako je IBM iX pruža kompletnu uslugu digitalne strategije, konzaltinga, dizajna, idejnog rješenja, izgradnje sustava i programiranja. "Digitalna rješenja razvijamo za brojne europske i svjetske poslovne sustave i brendove kao što su Allianz, Daimler, Lufthansa, Porsche i Siemens", rekao je Strmečki. Glavnim razlogom dolaska u Osijek navodi postojanje etabliranih tehničkih fakulteta, što je bitno za tvrtku koja traži visoko educirani IT kadar. Osječki gradonačelnik Ivan Radić zadovoljan je što je tvrtka prepoznala Osijek kao središte pozitivnih gospodarskih kretanja, dodavši kako taj grad ima najveću zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u zadnjih deset godina. Ističe kako se u gradu provode ulaganja veća od milijarde kuna, u osječkom IT parku prodano je 609 parcela, a u tijeku je javna nabava za izgradnju središnje zgrade IT parka, koja se najvećim dijelom sufinancira EU sredstvima. Vjeruje da će taj projekt uskoro uspješno završiti, što će biti dodatni motiv tvrtkama za dolazak u Osijek.

LUKAZADAR, 18. ožujka 2024. (Hina) - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk u utorak ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je u ponedjeljak Sindikat prometa i veza Hrvatske."Naše su plaće oko 700 eura, što je za današnje vrijeme ispod svake razine.

FRANKFURT, 18. ožujka 2024. (Hina/dpa) – Njemačke regulatore brine financiranje komercijalniih nekretnina, ali većina banaka uspješno će prebroditi krizu na tržištu i posustajanje gospodarske aktivnosti, izjavio je u ponedjeljak voditelj odjela BaFin-a za nadzor Raimund Roeseler.

HANOI, 18. ožujka 2024. (Hina/Reuters) - Osnivač vijetnamskog proizvođača električnih vozila VinFasta inaugurirao je u ponedjeljak kompaniju V-Green koja će poduprijeti njegovo širenje u svijetu gradnjom punionica. V-Green će biti Vinfastov globalni partner i igrat će vodeću ulogu u uspostavi mreže punionica, naveo je u priopćenju milijarder Pham Nhat Vuong, koji drži 90-postotni udio u prozvođaču električnih vozila.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.