18.05.2022 12:47
OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 
Generalni direktor tvrtke Mario Horvat rekao je na konferenciji za novinare kako je Osijek zadnjih godina izrastao u jedan od većih IT centara u Hrvatskoj, s velikim kapacitetima, kvalitetnim fakultetima i visokoeduciranim mladim ljudima, pa vjeruje da će tvrtka pronaći primjeren broj stručnjaka. Ističe da je IBM iX digitalna agencija širokog sklopa koja koristi agilne metode razvoja softvera, pa će joj trebati klasični programeri, integracijski inženjeri, biznis konzultanti i dizajneri korisničkih sučelja i drugi stručnjaci. Otvorenje osječkog ureda očekuje do kraja godine i dodaje kako u Osijeku trenutno radi sedam zaposlenika, a vjeruje da će u iduće dvije do tri godine dosegnuti 100 do 120, što je rast koji tvrtka može podnijeti. U Hrvatskoj IBM iX trenutno ima 202 zaposlenih.

Direktor digitalnih platformi tvrtke Daniel Strmečki kazao je kako je IBM iX pruža kompletnu uslugu digitalne strategije, konzaltinga, dizajna, idejnog rješenja, izgradnje sustava i programiranja. "Digitalna rješenja razvijamo za brojne europske i svjetske poslovne sustave i brendove kao što su Allianz, Daimler, Lufthansa, Porsche i Siemens", rekao je Strmečki. Glavnim razlogom dolaska u Osijek navodi postojanje etabliranih tehničkih fakulteta, što je bitno za tvrtku koja traži visoko educirani IT kadar. Osječki gradonačelnik Ivan Radić zadovoljan je što je tvrtka prepoznala Osijek kao središte pozitivnih gospodarskih kretanja, dodavši kako taj grad ima najveću zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u zadnjih deset godina. Ističe kako se u gradu provode ulaganja veća od milijarde kuna, u osječkom IT parku prodano je 609 parcela, a u tijeku je javna nabava za izgradnju središnje zgrade IT parka, koja se najvećim dijelom sufinancira EU sredstvima. Vjeruje da će taj projekt uskoro uspješno završiti, što će biti dodatni motiv tvrtkama za dolazak u Osijek.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.