21.01.2022 10:44
STANICA
ZAGREB, 20. siječnja 2022. (Hina) - Ina je s Končar - Inženjeringom za energetiku i transport potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak, priopćeno je u četvrtak iz Ine. 
Sunčana elektrana Virje trebala bi biti izgrađena na prostoru Ininih objekata prerade plina Molve, a sunčana elektrana u Sisku gradit će se na tamošnjoj Ininoj industrijskoj lokaciji i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar, kaže se u Ininom priopćenju. Elektrane bi zajedno trebale proizvoditi 16.000 megavata električne energije godišnje, kolika je prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog. Radovi na obje lokacije trebali bi početi na proljeće. Dovršetak i puštanje u rad planira se najkasnije tijekom 2023. godine, kada bi Ina proizvedenu struju trebala isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

"Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije", izjavio je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon. Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak najavio je da će se u izgradnji sunčanih elektrana koristiti najnovija tehnološka rješenja. Ističe da se Končar za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana  izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.