20.01.2022 11:08
WASHINGTON, 19. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Američke telekomunikacijske kompanije AT&T i Verizon Communications pristale su odgoditi uvođenje usluga u 5G mrežama, odgodivši uključivanje baznih stanica u blizini ključnih zračnih luka kako bi spriječile poremećaje u prometu. 
Izvršni direktori velikih američkih avioprijevoznika upozorili su na izglednu "katastrofalnu" krizu u zrakoplovstvu nakon što tvrtke AT&T i Verizon uvedu usluge u 5G mobilnim mrežama. Zbog nove usluge značajan broj širokotrupnih zrakoplova mogao bi postati neupotrebljiv, pa bi „deseci tisuća Amerikanaca mogli ostati zarobljeni u inozemstvu”, a na letovima unutar SAD-a zavladao bi „kaos”, poručili su iz udruge Airlines for America". Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle utjecati na osjetljive instrumente u zrakoplovu kao što su visinomjeri i značajno ometati letenje pri slaboj vidljivosti.Verizon je zato odlučio odgoditi uključivanje petstotinjak baznih stanica blizu zračnih luka, manje od 10 posto planiranog broja, dok se ne pronađe trajno rješenje, izjavili su izvori u utorak. Detalji dogovora o odgodi nisu objavljeni i nije poznato kada će bazne stanice biti uključene.  

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je dogovor, rekavši da će se njime „izbjeći potencijalno razorne prepreke za putnički i teretni promet i za gospodarski oporavak i istodobno će se osigurati uvjeti da više od 90 posto baznih stanica bude uključeno prema rasporedu. Federalna uprava zrakoplovstvo (FAA) ažurirala je u utorak popis zračnih luka koje zrakoplovi s odobrenom opremom mogu koristiti, dodavši mu njujorški JFK-a i LaGuardiju, te zračne luke u Los Angelesu, Chicagu, San Franciscu i Seattleu. Očekuje se da će FAA u narednim satima ažurirati i popis Airbusovih i Boeingovih zrakoplova koji imaju odobrenu opremu i time ublažiti utjecaj gotovo 1500 obavijesti o 5G ograničenjima. AT&T i Verizon tako su po treći put pristali odgoditi uvođenje 5G usluga. U studenome tvrtke su je odgodile za 30 dana, do 5. siječnja, a zatim do 19. siječnja. FAA i avioprijevoznici sada moraju pronaći trajno rješenje, vodeći računa o tome da su AT&T i Verizon ranije najavili da će šest sami pokušati ublažiti interferenciju.

Vodeći strani prijevoznici, uključujući Air Indiju i najveću japansku zračnu tvrtku ANA Holdings, priopćili su da su otkazali neke letove u SAD zbog smetnji koje bi moglo izazvati uvođenje 5G usluga.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.