20.01.2022 11:08
Rimac
ZAGREB, 19. siječnja 2022. (Hina) - Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje će biti vodeći izbor američkih kupaca, interes za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji, Kini i Njemačkoj, dok su Japanci skloniji hibridnim električnim vozilima, pokazalo je Deloitteovo istraživanje.
Deloittovo ispitivanje stavova kupaca automobila provedeno na više od 26 tisuća potrošača iz 25 država, pokazalo je da se mnogi kupci zbog ograničenja s kojima se vozači električnih vozila još uvijek susreću, i dalje okreću provjerenim i dobro poznatim vozilima s unutarnjim izgaranjem, pa je samo dio potrošača spreman platiti napredne tehnologije. Većina ih još uvijek nije spremna platiti više od 500 američkih dolara za napredne tehnologije kao što su motori na alternativne izvore energije, kao ni za druge vrste napredne opreme uključujući autonomnu vožnju, povećanu sigurnost i povezivost. 

Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem tako će i dalje će biti vodeći, budući izbor američkih kupaca (69 posto), a kada je riječ o alternativnim motorima, interes potrošača za električna vozila na baterije najveći je u Republici Koreji (23 posto), Kini (17 posto) i Njemačkoj (15 posto), dok su japanski kupci (48 posto) skloniji hibridnim električnim vozilima. Većina budućih kupaca električnih vozila namjerava puniti svoja vozila kod kuće, osobito u Japanu (76 posto), Indiji (76 posto), SAD-u (75 posto) i Njemačkoj (70 posto). Potražnja za javnim punionicama najveća je u Republici Koreji (38 posto) i Jugoistočnoj Aziji (29 posto).Potrošače u Njemačkoj, Kini i SAD-u najviše brine doseg električnih vozila, dok potrošače u Aziji najviše brine nedostatak javne infrastrukture za punjenje. Kupci novih vozila još uvijek su skloniji tradicionalnoj kupnji uživo na lokaciji, nego putem virtualnih platformi. Međutim, virtualna kupovina sve je popularnija zbog praktičnosti, brzine i jednostavnosti.

Potrošači diljem svijeta u značajnom postotku preferiraju kupnju automobila uživo: u Jugoistočnoj Aziji njih 80 posto u Njemačkoj 78 posto te u SAD-u 75 posto. Usluge zajedničke mobilnosti, uključujući pretplatu na vozila i uslugu naručenog prijevoza, polako se vraćaju na razinu prije pandemije, dok su osobna vozila zadržala svoju poziciju najpoželjnijeg prijevoznog sredstva, stoji u izvješću. Usluge pretplate na vozila popularnije su na globalnim tržištima, dok interes za njih u SAD-u tek raste. Gotovo trećina američkih potrošača zainteresirana je za usluge pretplate na vozila kako bi pristupili različitim markama i modelima automobila.

RibaZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska zajednica inovatora raspisala je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade "Inovacija godine" za 2023. godinu, koja se dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva RH .

OPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.