14.01.2021 08:00
NEW YORK, 14. siječnja 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere, no trgovalo se oprezno zbog političke nesigurnosti u Washingtonu i skorašnjeg početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 31.060 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 3.809 bodova, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 13.128 bodova. Podršku tržištima već tjednima pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera.Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu. Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati. Zbog toga su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i restriktivnim mjerama u SAD-u u drugom planu. „Ulagači se već neko vrijeme fokusiraju na drugu polovicu 2021. i nadaju se potpunom otvaranju gospodarstva”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Allianz Global Investors.

No, ulagači su posljednjih dana oprezni zbog političke nesigurnosti u Washingtonu, nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa prošloga tjedna napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi. Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv Trumpa zbog poticanja na napad na Kongres. Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu. Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina. „Vijesti o tome izazivaju kratkoročno podrhtavanje na tržištu, no čini se da ulagači gledaju preko toga i očekuju poboljšanje gospodarske situacije u ostatku godine”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade. Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvješća kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta.I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 posto, na 6.745 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 posto, na 13.939 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.662 boda.

slikaZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), priopćeno je iz te kompanije.

ZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.