16.10.2020 07:55
LONDON, 15. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara budući da nova ograničenja uslijed širenja zaraze Covidom 19 povećavaju neizvjesnost izgleda za gospodarski rast i oporavak potražnje za gorivima.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara. Neke europske zemlje ponovo uvode policijski sat i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. Francuska je tako uvela policijski sat trećini stanovništva a Britanija će u ponoć vjerojatno uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte Indija mogla bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sljedećih tjedana broj zaraženih Indijaca mogao bi značanije porasti s obzirom na početak razdoblja velikih blagdana."Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, morat će prekinuti povećanje proizvodnje ukoliko ne želi ponovo riskirati prekomjernu ponudu i pad cijena", ističu analitičari Commerbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u rujnu su u cijelosti poštivali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči današnjeg sastanka tehničkog odbora grupe.OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a u siječnju 2021. trebao bi je povećati za dva milijuna barela dnevno.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je jučer da će vodeći proizvođači u siječnju početi smanjivati proizvodnju kao što je i planirano, unatoč naglom rastu broja zaraženih. Sličnu poruku poslao je i ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Međunarodna energetska agencija (IEA) priopćila je u srijedu da bi drugi val zaraze koronavirusom mogao zakomplicirati napore proizvođača da uravnoteže tržište.

Značajniji pad cijena zakočio je pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu. Izvješće Američkog instituta za naftu (API), objavljeno u srijedu, pokazalo je pad zaliha sirove nafte, benzina i derivata.Vlada u Washingtonu objavit će podatke tokom dana. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 41,20 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.