01.02.2021 07:40
ZAGREB, 29. siječnja 2021. (Hina) - S obzirom na nastavak pandemije covida-19, Hanfa neće poduzimati nadzorne mjere prema izdavateljima koji svoj godišnji izvještaj za 2020. godinu ne objave u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), čija je obvezna primjena trebala započeti u ovoj godini, priopćila je Hanfa u petak.
To znači da će izdavatelji iznimno u 2021. godini svoje godišnje izvještaje za 2020. moći objaviti najkasnije do 30. travnja ili u PDF formatu zajedno s XLS formatom ili u ESEF-u, već prema odabiru samog izdavatelja. Hanfina odluka o izuzeću temelji se na dogovoru Europskog parlamenta i Vijeća da se državama članicama pruži mogućnost odgode primjene ESEF-a za još ovu godinu. Cilj je tog dogovora omogućiti izdavateljima da zbog utjecaja pandemije bolesti covid-19 usmjere svoje aktivnosti na druge aspekte svog poslovanja.

Naime, objašnjavaju u Hanfi, postojeće zakonske odredbe (Zakon o tržištu kapitala i Direktiva o transparentnosti) i europski regulatorni standardi (Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire ESMA-e) izdavateljima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište, nalažu objavu godišnjih izvještaja za 2020. godinu u ESEF formatu.

Sastavljanjem godišnjih izvještaja u ESEF-u (odnosno u XHTML (Extensible Hypertext Markup Language) formatu) uz primjenu XBRL-a (eXtensible Business Reporting Language), koji je strojno čitljiv format i omogućava automatsko spremanje velike količine informacija, dodatno će se olakšati dostupnost, analiza i usporedivost financijskih izvještaja izdavatelja na burzi, kažu u Hanfi.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa