01.02.2021 07:28
NEW YORK, 29. siječnja 2021. (Hina/Reuters/dpa) - Digitalna tvrtka za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupnju dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima.
Robinhoodovi ulagači, financijske tvrtke Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak navečer i ponudili digitalnoj tvrtki hitnu financijsku podršku, izvijestio je The New York Times. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. "Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvijestila je u priopćenju poslanom elektronskom poštom glasnogovornica Robinhooda. Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupnju dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih. Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili kupovati dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli kontrirati hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njezine cijene. Fondovi su se služili taktikom 'short-sellinga', posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice. 

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se danas trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri tjedna iznosila je nešto više od 18 dolara. Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupnju dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije. Robinhood nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvijestila je da je za istom mjerom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers. Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih tvrtki koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimjereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim vrijednosnicama". Robinhood je danas ublažio ograničenja trgovine i cijena GameStopove dionice ponovo je porasla.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.