01.02.2021 07:28
NEW YORK, 29. siječnja 2021. (Hina/Reuters/dpa) - Digitalna tvrtka za trgovinu dionicama Robinhood pribavila je od svojih ulagača više od milijardu dolara svježeg kapitala nakon što je zabranila kupnju dionica kojom su trgovci-amateri nanijeli teške gubitke hedge fondovima.
Robinhoodovi ulagači, financijske tvrtke Sequoia Capital i Ribbit Capital, sastali su se u četvrtak navečer i ponudili digitalnoj tvrtki hitnu financijsku podršku, izvijestio je The New York Times. Reuters nije mogao odmah potvrditi tu informaciju. "Drago nam je što s vama možemo podijeliti vijest da smo od svojih dioničara prikupili više od milijardu dolara svježeg kapitala kako bismo i dalje mogli ulagati u rekordan rast", izvijestila je u priopćenju poslanom elektronskom poštom glasnogovornica Robinhooda. Kompanija je posegnula i za kreditnom linijom kako bi nakon ukidanja zabrane imala na raspolaganju dovoljno novca.

Robinhoodova aplikacija za trgovinu dionicama bila je jako popularna među pripadnicima nove generacije trgovaca-amatera sve dok kompanija u četvrtak nije zabranila kupnju dionica lanca trgovina video-igara GameStop, što je izazvalo žestoke kritike korisnika, ali i političara i slavnih. Sve je počelo kada su korisnici društvenih mreža na Redditu i drugim forumima odlučili kupovati dionice Gamestopa kako bi im podigli cijenu. Time su željeli kontrirati hedge fondovima koji su uložili velik novac u špekulacije s padom njezine cijene. Fondovi su se služili taktikom 'short-sellinga', posuđujući dionice GameStopa kako bi ih u očekivanju pada cijene prodali i potom, nakon određenog vremena, otkupili po nižoj cijeni. Razliku su trebali zadržati i vratiti posuđene dionice. 

Trgovci amateri s Reddita poremetili su im planove, kupujući dionice GameStopa i podižući im cijenu, kojom se danas trgovalo po 325 dolara. Prije nešto više od tri tjedna iznosila je nešto više od 18 dolara. Fondovima su zaprijetili ogromni gubici, a Robinhood je zabranio kupnju dionica GameStopa, ali i lanca kinodvorana AMC, Blackberryja i Nokije. Robinhood nije usamljen u zabrani. Televizijska kuća CNBC izvijestila je da je za istom mjerom posegnula i brokerska kuća Interactiv Brokers. Regulator tržišta SEC upozorio je u petak da će "pomno analizirati poteze reguliranih tvrtki koji bi mogli dovesti u lošiji položaj ulagače ili na drugi način neprimjereno ograničiti njihovu sposobnost da trguju određenim vrijednosnicama". Robinhood je danas ublažio ograničenja trgovine i cijena GameStopove dionice ponovo je porasla.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.