29.01.2021 07:54
ZAGREB, 28. siječnja 2021. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u četvrtak da je u okviru mjera pomoći gospodarstvu zbog covida-19, s 50 na 90 posto povećala visinu pokrića osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, dok je uvjet minimalnog potrebnog dijela izvoznih prihoda smanjila s 20 na 10 posto.

Za sve posredne izvoznike, odnosno dobavljače izvoznika omogućeno je korištenje tog osiguranja ako ostvaruju najmanje 20 posto udjela prihoda prodajom izvoznicima (dosadašnji je uvjet bio 40 posto), a tu mogućnost osiguranja poduzetnici mogu koristiti za kredite odobrene putem 13 banaka. HBOR je omogućio i subvencioniranje troška premije osiguranja.

Za Program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika kažu da omogućava jednostavno i brzo odobrenje kredita jer banke kao osiguranici, prema unaprijed dogovorenim uvjetima, odobrene kredite za likvidnost izvoznicima i posrednim izvoznicima mogu uključiti u portfelj kredita, za koji sada HBOR preuzima do 90 posto rizika povrata. Izvoznici su pritom definirani kao poslovni subjekti koji su u zadnjoj poslovnoj godini, za koju su dostupna službena financijska izvješća, ostvarili najmanje 10 posto prihoda od izvoza, a posredni izvoznici kao oni koji su najmanje 20 posto prihoda ostvarili od prodaje izvoznicima.

U osigurani portfelj moguće je uključiti kredit u visini dvostrukih godišnjih rashoda za plaće korisnika kredita, ili kredit u iznosu do 25 posto ukupnog prihoda poduzeća u 2019. "Uz sve to, HBOR je u 2020. u okviru covid mjera odobrio gotovo 1,3 milijarde kuna kredita, a zahvaljujući HBOR-ovom osiguranju portfelja kredita banke su poduzetnicima odobrile više od milijardu kuna kredita za likvidnost.

Subvencijom troškova premije osiguranja snizit ćemo poduzetnicima troškove financiranja, a vjerujem da će i značajno povećanje udjela rizika koje HBOR preuzima dodatno potaknuti banke na odobrenje kredita i pomoći očuvanju likvidnosti naših poduzetnika te radnih mjesta", izjavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko. Dodatno, za poduzetnike i kredite kod kojih model portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost izvoznika nije primjenjiv, uvedena je i mogućnost odobrenja pojedinačnog osiguranja kredita.

Kada je riječ o subvencioniranju troškova premije osiguranja kredita, iz HBOR-a objašnjavaju da izvoznici i posredni izvoznici koji u razdoblju od 31. ožujka 2020. do zadnjeg dana mjeseca koji prethodi podnošenju zahtjeva nisu smanjili broj zaposlenih za više od 20 posto ako su veliki poduzetnici, ili više od 50 posto ako su mali i srednji poduzetnici te nemaju dospjelih nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja, mogu koristiti mogućnost subvencioniranja troškova premije osiguranja. Zaključno, iz HBOR-a iznose da su za provedbu tog programa od Europske komisije dobili odobrenje do 31. lipnja 2021., a što su morali tražiti jer su uvjeti programa osiguranja povoljniji od tržišnih.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa