20.01.2021 07:30
ZAGREB, 19. siječnja 2021. (Hina) - Najveći poslovni rizik u Hrvatskoj ove godine je pandemija covida-19, slijedi rizik od cyber-incidenta, a treće mjesto dijele rizici od promjena zakona i propisa, prirodnih nepogoda i nedostatka kvalificirane radne snage, pokazuje Allianzov barometar rizika za 2021. godinu objavljen u utorak.
Deseto godišnje istraživanje svjetskih poslovnih rizika koje provodi Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) obuhvaća stajališta 2.769 stručnjaka iz 92 zemlje i teritorija, a uključuje glavne izvršne direktore, stručnjake za upravljanje rizikom, brokere i stručnjake za osiguranje. Rezultati istraživanja koji se odnose na Hrvatsku pokazuju da je pandemija, uz odgovore 54 posto ispitanika, najveći, a ujedno i novi rizik na vrhu. Na drugom mjestu slijedi rizik od cyber-incidenta, s 31 posto odgovora, dok treće mjesto, s odgovorima 26 posto ispitanika, dijele tri rizika - promjena zakonodavstva i propisa, rizik koji se na prvome mjestu u Hrvatskoj nalazio posljednje četiri godine, zatim prirodne nepogode te nedostatak kvalificirane radne snage.

Predsjednik uprave Allianz Hrvatska Daniel Matić u izjavi koja se prenosi u priopćenju kazao je da, kada je u pitanju utjecaj aktualne pandemije i bolesti Covid-19 na poslovanje, Hrvatska se ne izdvaja u odnosu na većinu zemalja.Istraživanje je provedeno prije snažnog potresa koji je pogodio Banovinu, pa se može tek nagađati da bi kasnija provedba rizik od elementarnih nepogoda za Hrvatsku podigla na još višu razinu, napomenuo je Matić.Apostroirao je i da za kompanije nedostatak radne snage predstavlja jedan od najvećih rizika. "Koliko je to važno pitanje vidimo upravo i na primjeru potrebe brzih sanacija ogromnih šteta koje je na području Petrinje, Siska i Gline napravio potres. Problem nedostatka dovoljno kvalificirane radne snage s kojim su suočene i druge industrije poput turizma, ali sve više i ICT-a, ograničavajući je za željeni razvoj hrvatskog gospodarstva te zaista predstavlja jedan od većih rizika u Hrvatskoj", istaknuo je Matić.

Tri rizika povezana s Covidom-19 u vrhu i svjetske ljestvice poslovnih rizika

Zastoji u poslovanju, izbijanje pandemije i cyber-incidenti tri su rizika povezana s bolešću Covid-19 koja se nalaze i na vrhu ljestvice svjetskih poslovnih rizika Allianzovog barometra za ovu godinu. U rizicima se ogledaju mogući zastoji i gubitci s kojima se tvrtke suočavaju zbog pandemije bolesti uzrokovane novim koronavirusom, pri čemu zastoji u poslovanju zauzimaju prvo mjesto uz odgovore 41 posto ispitanika, izbijanje pandemije je drugo uz odgovore 40  posto ispitanika, dok su na trećem mjestvu ovogodišnjih poslovnih rizika cyber-incidenti, također uz odgovore 40 posto ispitanih, naveli su iz Allianza. Kriza povezana s bolešću Covid-19 i dalje predstavlja neposrednu prijetnju za sigurnost pojedinaca i tvrtki, stoga je jasno zašto se izbijanje pandemije podiglo za 15 mjesta na ljestvici, zauzimajući drugo mjesto ispred niza drugih rizika, istaknuli su iz Allianza.

U deset godina postojanja Allianzova barometra rizika ovaj rizik se prije 2021. nikad nije našao više od 16. mjesta, što znači da je riječ o očigledno podcijenjenu riziku. Međutim, u čak 16 zemalja taj je rizik zauzeo sam vrh ljestvice za 2021., a na svim kontinentima i u 35 od 38 zemalja čiji podatci ulaze u analizu glavnih deset rizika, uvršten je među tri glavna rizika. Jedine su iznimke Japan, Južna Koreja i Gana, naveli su iz Allianza.

Četvrto mjesto u Allianzovu barometru rizika za 2021., uz odgovore 19 posto ispitanika, zauzimaju tržišna kretanja, a također viša pozicija no prethodnih godina ogleda se u riziku povezanom s porastom stopa insolventnosti nakon pandemije. U ostale rizike u porastu ubrajaju se makroekonomska kretanja, koja drže osmo mjesto uz odgovore 13 posto ispitanika, te politički rizici i nasilje, koji su na desetom mjestu uz odgovore 11 posto ispitanika, a koji su velikim dijelom također posljedica pandemije bolesti uzrokovane novim koronavirusom. 

U rizike koji su u ovogodišnjoj anketi zauzeli niže mjesto nego prije ubrajaju se promjene zakonodavstva i propisa (5. mjesto uz odgovore 19 posto ispitanika), prirodne katastrofe (šesto mjesto uz odgovore 17 posto ispitanika), požari/eksplozije (sedmo mjesto uz odgovore 16 posto ispitanika) i klimatske promjene (deveto mjesto uz odgovore 13 posto ispitanika), navode iz Allianza.Čak je 59 posto ispitanika izdvojilo pandemiju kao glavni uzrok zastoja u poslovanju u ovoj godini, a na tom je popisu slijede cyber-incidenti (46 posto), prirodne katastrofe te požari i eksplozije (uz po oko 30 posto).

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.