13.01.2021 07:40
ZAGREB, 11. siječnja 2021. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, i u petak su 08. siječnja, 11. radni dan za redom, dobitnici bili u većini. 
Naime, 71 je investicijski fond ili 83,53 posto bilježio dobitke, dok ih je 14 ili 16,47 posto bilježilo gubitke. Među dioničkim investicijskim fondovima i ovaj su puta, 4. dan za redom, prevladavali dobitnici. Naime, čak su 24 fonda bilježila rast vrijednosti, dok je jedini gubitnik, s gubitkom od 0,02 posto, bio USA Blue Chip fond. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,09 posto Platinum Global Opportunity fonda do čak 3,18 posto ZB BRIC+ fonda. Kod mješovitih investicijskih fondova ovaj puta, 5. uzastopni dan vladavine dobitnika, tek dobitnici. Naime, svih je 16 fondova dobilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,02 posto HPB Bond Plus fonda do 0,93 posto HPB Global fonda. 

I među obvezničkim investicijskim fondovima ovaj su puta, nakon jednodnevne pauze, ponovo dobitnici bili u većini. Naime, 9 je fondova dobilo a 7 izgubilo na vrijednost. Tako su se dobici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto PBZ Dollar Bond i PBZ Dollar Bond fond 2 fondova do 0,18 posto Platinum Corporate Bond - klasa B i Triglav Emerging Bond fondova. S druge su se pak strane gubici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto Raiffeisen Fund Conservative i InterCapital Dollar Bond - klasa B fondova do 0,02 posto PBZ Bond i Erste Adriatic Bond fondova. 

Među kratkoročnim obvezničkim investicijskim fondovima ovaj su puta, nakon jednodnevne pauze, dobitnici ponovo bili u većini. Naime, 16 je fondova dobio a 6 izgubilo na vrijednosti. Pritom su i dobici i gubici bili uglavnom minimalni. Tako su pak značajniji rast vrijednosti zabilježili Raiffeisen Flexi Euro kratkoročni obveznički, Erste Conservative i Raiffeisen Flexi Kuna kratkoročni obveznički fondovi (po -0,01 posto) te Generali Flow fond (-0,02 posto). S druge su pak strane značajniji pad vrijednosti, od po 0,01 posto, zabilježili OTP e-start i OTP Short-term bond fondovi. 

Među posebnim fondovima i ovaj puta, 3. dan za redom, tek dobitnici. Naime, svih je 6 fondova zabilježilo rast vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,31 posto FWR Multi-Asset Strategy I fonda do 0,9 posto ZB Future 2055 i ZB Future 2040 fondova.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.