05.01.2021 09:00
FRANKFURT, 4. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Kompanije u eurozoni očekuju da će iz pandemije koronavirusa izaći učinkovitije zahvaljujući većem korištenju digitalnih tehnologija i radu na daljinu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
Epidemija covida-19 izazvala je najveći pad gospodarstva u proteklih 100 godina, no u duljem bi roku mogla pokazati da u svakom zlu ima nečeg dobrog budući da je tvrtke prisilila da moderniziraju poslovanje i postanu prilagodljivije.

ECB je proveo ispitivanje među 72 tvrtke iz industrijskog i uslužnog sektora o dugoročnom utjecaju pandemije na njihovo poslovanje i poslovno okruženje.Istraživanje je pokazalo da tvrtke očekuju da će i rad od kuće, virtualni sastanci i pojačana digitalizacija, ali i smanjena potražnja ostati dio njihove svakodnevice i nakon pandemije. "Čini se da to u velikoj mjeri odražava stajalište da će određene promjene u životnim i radnim navikama, koje je donijela pandemija, pogotovo intenzivnije poslovanje putem interneta i veća online potrošnja i posljedično manji broj putovanja biti trajne”, komentira ECB rezultate.

Tvrtke smatraju i da će te promjene donijeti veću produktivost i manji broj zaposlenih, pokazalo je istraživanje. "Čini se da to pokazuje kako su kompanije naučile sačuvati proizvodnju unatoč ograničenjima u raspoloživosti radnika zbog mjera održavanja fizičkog razmaka i prepoznavanje povezanog poboljšanja učinkovitosti", navodi ECB. Više od tri četvrtine ispitanika u anketi ECB-a izjavilo je da će njihovo poslovanje nakon pandemije biti učinkovitije i otpornijeNeke su pak zamisli s početka epidemije odbačene, poput očekivanja da će tvrtke internalizirati ili lokalizirati dio svog lanca opskrbe, pokazalo je ECB-ovo ispitivanje.Nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, sprema se ovog mjeseca produljiti lockdown kako bi zauzdale kontinuirano veliki rast broja novozaraženih, napominje Reuters.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.