05.01.2021 09:00
FRANKFURT, 4. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Kompanije u eurozoni očekuju da će iz pandemije koronavirusa izaći učinkovitije zahvaljujući većem korištenju digitalnih tehnologija i radu na daljinu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
Epidemija covida-19 izazvala je najveći pad gospodarstva u proteklih 100 godina, no u duljem bi roku mogla pokazati da u svakom zlu ima nečeg dobrog budući da je tvrtke prisilila da moderniziraju poslovanje i postanu prilagodljivije.

ECB je proveo ispitivanje među 72 tvrtke iz industrijskog i uslužnog sektora o dugoročnom utjecaju pandemije na njihovo poslovanje i poslovno okruženje.Istraživanje je pokazalo da tvrtke očekuju da će i rad od kuće, virtualni sastanci i pojačana digitalizacija, ali i smanjena potražnja ostati dio njihove svakodnevice i nakon pandemije. "Čini se da to u velikoj mjeri odražava stajalište da će određene promjene u životnim i radnim navikama, koje je donijela pandemija, pogotovo intenzivnije poslovanje putem interneta i veća online potrošnja i posljedično manji broj putovanja biti trajne”, komentira ECB rezultate.

Tvrtke smatraju i da će te promjene donijeti veću produktivost i manji broj zaposlenih, pokazalo je istraživanje. "Čini se da to pokazuje kako su kompanije naučile sačuvati proizvodnju unatoč ograničenjima u raspoloživosti radnika zbog mjera održavanja fizičkog razmaka i prepoznavanje povezanog poboljšanja učinkovitosti", navodi ECB. Više od tri četvrtine ispitanika u anketi ECB-a izjavilo je da će njihovo poslovanje nakon pandemije biti učinkovitije i otpornijeNeke su pak zamisli s početka epidemije odbačene, poput očekivanja da će tvrtke internalizirati ili lokalizirati dio svog lanca opskrbe, pokazalo je ECB-ovo ispitivanje.Nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, sprema se ovog mjeseca produljiti lockdown kako bi zauzdale kontinuirano veliki rast broja novozaraženih, napominje Reuters.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.