05.01.2021 08:58
ZAGREB, 4. siječnja 2021. (Hina) - Tvrtke i banke nastavljaju donirati novac za pomoć stanovništvu i gospodarstvu na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, a u ponedjeljak su o tome izvijestili i iz Erste banke, Plave lagune, Jadranskih luksuznih hotela i Supernova grupe. 
Erste banka i njeni dioničari izdvaju dva milijuna kuna

Erste banka je, zajedno sa svojim dioničarima, odlučila izdvojiti ukupan iznos od dva milijuna kuna za pomoć područjima stradalima u potresu. Milijun kuna osigurala je Erste banka, u suradnji s članicama svoje grupe u Hrvatskoj, Erste Card Clubom i Erste Leasingom, a dodatnih milijun kuna donirat će njezini dioničari, Erste Group iz Beča i Steiermärkische Bank iz Graza, objavljeno je iz te banke. Najavljuju da će ukupni iznos biti ravnomjerno podijeljen i uplaćen jedinicama lokalne samouprave - Sisačko-moslavačkoj županiji te gradovima Sisku, Petrinji i Glini.

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck ujedno je zahvalio i korisnicima njihove Keks Pay aplikacije, koji su se u velikom broju odazvali na poziv za sudjelovanje u humanitarnoj akciji Zaklade Solidarna i Fonda 5.5 te donirali iznos od oko 1,9 milijuna kuna za iste namjene. Iz Erste banke ističu da će u idućem razdoblju posebnu pozornost posvetiti svojim klijentima s područja Sisačko-moslavačke županije."U izravnoj komunikaciji, ovisno o potrebama i okolnostima u kojima se pojedini od njih nalaze, nastojat će pronaći optimalno rješenje kako bi im pružila odgovarajuću podršku i omogućila da ovu nezavidnu situaciju što je moguće lakše prebrode", navode iz te banke, uz najavu da će nastaviti pratiti razvoj situacije na pogođenom području te, prema potrebama, adekvatno reagirati i dati svoj doprinos s ciljem normalizacije života i oporavka cjelokupne društvene zajednice.

Plava laguna i JLH donirali po 300 tisuća kuna

Porečka Plava laguna objavila je da je donirala 300 tisuća kuna fondu za pomoć za obnovu nakon potresa, namijenjenih za sanaciju štete u Sisačko- moslavačkoj županiji te drugim područjima pogođenim razornim potresima koji su zadesili Hrvatsku ovih dana. Taj je novac uplaćen na račun otvoren u Državnoj riznici. Iz te porečke hotelske kompanije navode kako su okviru akcije Ministarstva turizma i sporta, Kamping udruženja Hrvatske te Hrvatske udruge turizma odmah pripremili 15 mobilnih kućica za ugrožena područja i aktivno sudjelovali u njihovoj dopremi kako bi ih dobili najpotrebitiji. Također ističu da su odmah nakon potresa kontaktirali svoje radnike s područja pogođenih potresima i provjerili kako su i kako im najbolje mogu pomoći, kao i da su osigurali smještaj za nekolicinu svojih radnika koji su željeli doći u Istru. I Jadranski luksuzni hoteli iskazali su solidarnost i spremnost na pomoć te su donaciju u iznosu od 300 tisuća kuna uplatili na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Supernova donirala sto tisuća kuna za obnovu bolnice u Sisku

Supernova je priopćila da je donirala sto tisuća kuna za obnovu Opće bolnice u Sisku te da i u idućim mjesecima grupa planira nove donacije za pomoć obiteljima pogođenih područja. "Za početak smo odabrali pomoći obnovu bolnice, koja je oštećena u nizu jakih potresa, jer je riječ o glavnoj zdravstvenoj instituciji cijele županije. Njezina je brza obnova izuzetno bitna. Također, svjesni smo da će obnova razrušenog područja biti duga te da će stanovništvu pomoć biti potrebna i u narednim mjesecima zbog čega planiramo i nove načine na koje im možemo pomoći", rekao je direktor Supernove Paul Merdzo. Supernova grupa u Sisku ima dva shopping centra - Sisak East i Sisak West, koji nisu znatno oštećeni. Dio zakupaca radi, dok su pojedini lokali trenutno zatvoreni radi obnove, navode iz te tvrtke.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.