05.01.2021 08:58
ZAGREB, 4. siječnja 2021. (Hina) - Tvrtke i banke nastavljaju donirati novac za pomoć stanovništvu i gospodarstvu na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije, a u ponedjeljak su o tome izvijestili i iz Erste banke, Plave lagune, Jadranskih luksuznih hotela i Supernova grupe. 
Erste banka i njeni dioničari izdvaju dva milijuna kuna

Erste banka je, zajedno sa svojim dioničarima, odlučila izdvojiti ukupan iznos od dva milijuna kuna za pomoć područjima stradalima u potresu. Milijun kuna osigurala je Erste banka, u suradnji s članicama svoje grupe u Hrvatskoj, Erste Card Clubom i Erste Leasingom, a dodatnih milijun kuna donirat će njezini dioničari, Erste Group iz Beča i Steiermärkische Bank iz Graza, objavljeno je iz te banke. Najavljuju da će ukupni iznos biti ravnomjerno podijeljen i uplaćen jedinicama lokalne samouprave - Sisačko-moslavačkoj županiji te gradovima Sisku, Petrinji i Glini.

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck ujedno je zahvalio i korisnicima njihove Keks Pay aplikacije, koji su se u velikom broju odazvali na poziv za sudjelovanje u humanitarnoj akciji Zaklade Solidarna i Fonda 5.5 te donirali iznos od oko 1,9 milijuna kuna za iste namjene. Iz Erste banke ističu da će u idućem razdoblju posebnu pozornost posvetiti svojim klijentima s područja Sisačko-moslavačke županije."U izravnoj komunikaciji, ovisno o potrebama i okolnostima u kojima se pojedini od njih nalaze, nastojat će pronaći optimalno rješenje kako bi im pružila odgovarajuću podršku i omogućila da ovu nezavidnu situaciju što je moguće lakše prebrode", navode iz te banke, uz najavu da će nastaviti pratiti razvoj situacije na pogođenom području te, prema potrebama, adekvatno reagirati i dati svoj doprinos s ciljem normalizacije života i oporavka cjelokupne društvene zajednice.

Plava laguna i JLH donirali po 300 tisuća kuna

Porečka Plava laguna objavila je da je donirala 300 tisuća kuna fondu za pomoć za obnovu nakon potresa, namijenjenih za sanaciju štete u Sisačko- moslavačkoj županiji te drugim područjima pogođenim razornim potresima koji su zadesili Hrvatsku ovih dana. Taj je novac uplaćen na račun otvoren u Državnoj riznici. Iz te porečke hotelske kompanije navode kako su okviru akcije Ministarstva turizma i sporta, Kamping udruženja Hrvatske te Hrvatske udruge turizma odmah pripremili 15 mobilnih kućica za ugrožena područja i aktivno sudjelovali u njihovoj dopremi kako bi ih dobili najpotrebitiji. Također ističu da su odmah nakon potresa kontaktirali svoje radnike s područja pogođenih potresima i provjerili kako su i kako im najbolje mogu pomoći, kao i da su osigurali smještaj za nekolicinu svojih radnika koji su željeli doći u Istru. I Jadranski luksuzni hoteli iskazali su solidarnost i spremnost na pomoć te su donaciju u iznosu od 300 tisuća kuna uplatili na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Supernova donirala sto tisuća kuna za obnovu bolnice u Sisku

Supernova je priopćila da je donirala sto tisuća kuna za obnovu Opće bolnice u Sisku te da i u idućim mjesecima grupa planira nove donacije za pomoć obiteljima pogođenih područja. "Za početak smo odabrali pomoći obnovu bolnice, koja je oštećena u nizu jakih potresa, jer je riječ o glavnoj zdravstvenoj instituciji cijele županije. Njezina je brza obnova izuzetno bitna. Također, svjesni smo da će obnova razrušenog područja biti duga te da će stanovništvu pomoć biti potrebna i u narednim mjesecima zbog čega planiramo i nove načine na koje im možemo pomoći", rekao je direktor Supernove Paul Merdzo. Supernova grupa u Sisku ima dva shopping centra - Sisak East i Sisak West, koji nisu znatno oštećeni. Dio zakupaca radi, dok su pojedini lokali trenutno zatvoreni radi obnove, navode iz te tvrtke.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.