31.12.2020 08:47
LJUBLJANA, 30. prosinca 2020. (Hina) - Nova Ljubljanska banka (NLB)  završila je akviziciju Komercijalne banke Beograd (KBB), treće po veličini u Srbiji, nakon što je na natječaju u sklopu privatizacije državne imovine bila odabrana kao najpovoljniji ponuđač.
Vodstvo najveće slovenske banke krajem veljače ove godine s vladom Republike Srbije potpisalo je ugovor o kupnji 83,23 postonog udjela u KBB-u za 387 milijuna eura. U međuvremenu je za realizaciju posla dobivena suglasnost financijskih regulatora u Srbiji, Sloveniji i EU-u, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

NLB je i ranije bila prisutna na srbijanskom financijskom tržištu, na kojem će nakon konsolidacije s novom akvizicijom imati oko 12 posto udjela temeljem veličine bilance, Vjerojatno će biti druga najveća banka u Srbiji, navode slovenski mediji, a povećat će i tržišni udjel u BiH i Crnoj Gori, gdje Komercijalna banka Beograd ima svoje poslovnice.

Tom je akvizicijom NLB  grupa svoju bilancu poovećala za gotovo četvrtinu, na 18,7 milijardi eura, kreditni portfelj za 1,8 milijardi, a depozite za 3,3 milijarde, navode slovenski mediji.NLB grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 105 milijuna eura čiste dobiti, što je 36 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, a u idućoj računa s rastom kamatnih i nekamatnih prihoda.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.