30.12.2020 08:30
RIM, 30. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.
U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj. Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u siječnju a cilj joj je izgraditi zaštitni mehanizam i osigurati zajedničku minimalnu razinu kapitala za pokriće gubitaka po problematičnim zajmovima. Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama u ugovorenom roku i o restrukturiranju kreditnog duga."To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom", navodi se u pismu koje su poslali talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Oni smatraju da bi se neispunjenjem kreditne obveze trebalo smatrati kašnjenje dulje od 180 dana. Predlažu i da se odgodi stupanje na snagu strože definicije o nepodmirenju kreditnih obaveza.Upozoravaju i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak financijskih teškoća. Banke bi po njima trebale omogućiti odgodu otplate kako bi podupre oporavak. Propisi bi po njihovom mišljenju trebali biti prilagođeni na najmanje 24 mjeseca, i za osigurane i za neosigurane problematične kredite, kako bi se izbjegle negativne posljedice po kreditnu ponudu.

Talijanske banke već su izrazile zabrinutost zbog strože definicije neplaćanja kreditnih obveza i propisa o rezervacijama. Italija, koja bilježi najveći broj umrlih u Europi od covida 19, također se suočava s velikim gospodarskim šokom s obzirom na očekivani pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa