18.12.2020 07:44
FRANKFURT, 17. prosinca 2020. (Hina/dpa) - Banke u eurozoni trebaju se suzdržati od isplate dividende ili ih minimizirati barem do kraja rujna 2021. kako bi sačuvale svoje financije za slučaj da pandemija ponovno iznenadi gospodarstva, poručila je Europska središnja banka (ECB).
"Iako su se makroekonomske prilike poboljšale a neizvjesnost u gospodarstvu povezana s pandemijom covida 19 smanjila od ožujka 2020., razina neizvjesnosti i dalje je povišena i utječe na sposobnost banaka da prognoziraju svoje srednjoročne kapitalne potrebe", ocjenjuje ECB.

Banke su o novim smjernicama obaviještene pismom poslanim u utorak.Smjernice su blaže od dosadašnjih, kojima se banke pozvalo da ove godine uopće ne isplaćuju dividende."U reviziji preporuke ECB priznaje da je smanjena neizvjesnost u makrogospodarskim projekcijama", stoji u priopćenju. Tražeći od banaka da se suzdrže od isplate dividendi, središnja banka nada se da će izgledi biti veći da će banke imati dovoljno sredstva za kreditiranje kompanija ako se nađu u financijskim problemima zbog pandemije. Iako se situacija u gospodarstvu čini boljom u posljednje vrijeme, u ECB-u napominju da golema financijska potpora vlada i činjenica da neki problemi izađu na vidjelo tek kasnije podrazumijevaju da je još prerano za pretpostavku da je nevoljama došao kraj.

ECB je postavio smjernice za dividende i pozvao banke koje planiraju isplatu dividende ili otkup dionica da budu sigurne da su profitabilne prije no što se odluče za takve korake.Banke koje donesu takve odluke moraju se prvo konzultirati s regulatorima, napominje se u izvješću. Mnoge su banke ove godine ojačale rezerve i tvrde da je isplata dividende jedini način da se zadrže snažna ulaganja, objašnjava dpa.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.