18.12.2020 07:10
ZAGREB, 17. prosinca 2020. (Hina) - Skupština Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak je donijela odluku da se  novoosnovane obrte za prve dvije godine poslovanja oslobađa plaćanja komorskog doprinosa, čime se daje dodatna podrška obrtnicima koji započinju svoje poslovanje i pojavljuju se na tržištu.

Na sjednici koja se po prvi puta održala u elektroničkom obliku putem video veze, članovi skupštine jednoglasno su izglasali program rada i financijski plan HOK-a za 2021., a prihvaćen je i novi Statut, priopćeno je iz HOK-a. Također, jednoglasno je donesena odluka o obveznom komorskom doprinosu za jedinstveni sustav organiziranosti obrta, kojom se novoosnovane obrte za prve dvije godine poslovanja oslobađa plaćanja komorskog doprinosa. 

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec pozvao je članove skupštine koji su i sami obrtnici, da u ovim vremenima budu još veća podrška svojim kolegama. Istaknuo je da je HOK cijelo vrijeme trajanja koronakrize stalno radio na kratkoročnim i dugoročnim prijedlozima usmjerenim na očuvanje najosjetljivijih subjekata na tržištu – obrtnika. "HOK je uključen u sve dijaloge na razini resornih ministarstava i Vlade RH koji se tiču donošenja mjera za očuvanje radnih mjesta i oporavak obrtništva. Većina naših zahtjeva je usvojena, ali još je puno posla pred nama. Kad zdravstvena kriza prođe, trebat će puno napora da obrtnici ponovno pokrenu svoje poslovanje i ostvare poslovne rezultate koje su imali prije krize", rekao je Ranogajec.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja, između ostalog, HOK ponovno zatražio da se riješi goruće pitanje blokiranih obrtnika koji ne mogu primiti potpore za očuvanje radnih mjesta. "Mnogi od njih blokirani su upravo zbog krize i treba im se omogućiti isplata potpora“, napomenuo je Ranogajec.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.