18.12.2020 07:32
ZAGREB, 17. prosinca 2020. (Hina) - Društva Grupe Končar u 2021. godini planiraju ostvariti 3,4 milijarde kuna poslovnih prihoda, što je 10 posto više u odnosu na procjenu poslovanja u ovoj godini, stoji u planu poslovanja za 2021. koji je u četvrtak na prijedlog Uprave usvojio Nadzorni odbor.
Taj plan temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu ovu godinu. Naime, stanje ugovorenih poslova na kraju 2020. godine iznosi 4,4 milijarde kuna i značajno je veće u odnosu na stanje na početku godine, ističe se u priopćenju.

Prema planu poslovanja za 2021., prihodi od prodaje na domaćem tržištu planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je za 23 posto više u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz, pojašnjava se u priopćenju. Predviđen je i daljnji rast izvoznih prihoda, na 1,9 milijardi kuna, pri čemu će udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznositi 59 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se. Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu.

U priopćenju se navodi i da se Končar Grupa u iznimno teškim uvjetima poslovanja uvjetovanih globalnom pandemijom koronavirusa u tijeku 2020. godine pokazala otpornom na krizu, ponajprije djelovanjem čitavog sustava i sposobnošću i predanošću zaposlenika. Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije i dalje izrazito velika, plan poslovanja 2021. godine predviđa daljnji rast poslovanja i poboljšanje operativne učinkovitosti poslovanja, navodi se između ostaloga.  

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa