17.12.2020 07:21
ZAGREB, 16. prosinca 2020. (Hina) - Microblink, svjetski lider u području računalnog vida temeljenog na umjetnoj inteligenciji, izvijestio je u srijedu da je Silversmith Capital Partners u njega investirao 60 milijuna američkih dolara. 
„Od osnivanja, prije sedam godina, ovo je prvi put da je u Microblink ušao vanjski kapital. Strateškim, dugoročnim pristupom, uspjeli smo samostalno, uz reinvestiranje dobiti razviti tvrtku koja je postala globalni tehnološki lider u svom segmentu. Ovo je bila vrlo uspješna prva faza u razvoju tvrtke, a dalje su ambicije još i veće,” naglasio je suosnivač Microblinka Damir Sabol, ujedno i jedan od izumitelja popularne aplikacije Photomath. U pozadini brojnih svjetskih mobilnih i web aplikacija nalazi se Microblinkova tehnologija koja koristi kameru mobilnog telefona kako bi zamijenila ručni unos podataka.

Najpoznatije primjene su plaćanje računa slikanjem uplatnice mobitela te identifikacija korisnika na daljinu skeniranjem osobnih identifikacijskih dokumenta. Partnerstvo sa Silversmithom osigurat će Microblinku još brži napredak u ključnim područjima: razvoju tehnologije i novih proizvoda, proširenju tima i izlazu na nova tržišta, navodi se u priopćenju.U posljednjih nekoliko godina, Microblink je ostvario snažan rast. „Unatoč globalnoj krizi, koju je prouzročila pandemija, mi smo i u odnosu na prošlu godinu zabilježili čak 36 posto rasta prihoda od prodaje. Takav razvoj pratio je i rast tima, koji se u posljednje tri godine povećao tri puta i u ovom trenutku prelazi 100 stalno zaposlenih u Hrvatskoj”, rekao je Izet Ždralović, suosnivač i član uprave Microblinka.

Suosnivač i član uprave Microblinka Jurica Cerovec, pak, izrazio je uvjerenje da će ta investicija otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih proizvoda, kao i za iskorak u do sad neistražena područja primjene umjetne inteligencije. Kako se dalje navodi u priopćenju, tijekom investicijskog procesa Microblink se spojio s dugogodišnjim partnerom, američkom tvrtkom BlinkReceipt. Damir Sabol sada postaje član Upravnog odbora zajedno sa Sri Raom, partnerom iz Silversmitha te Darrenom Bassmanom suosnivačem BlinkReceipta, koji ujedno postaje glavni izvršni direktor (CEO) Microblinka.

Suradnja s BlinkReceiptom je krenula prije 6 godina kad su krenuli sa skeniranjem računa iz trgovina, a u pozadini koristili Microblinkovu tehnologiju. Postigli su iznimne komercijalne rezultate na američkom tržištu pa je spajanje tvrtki najbolji put koji otključava veći potencijal, kaže se u priopćenju.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.