15.12.2020 08:20
ZAGREB, 14. prosinca 2020. (Hina) - Ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvih devet mjeseci ove godine bili su gotovo pet posto manji nego u istom razdoblju lani, najviše zbog manjeg roaming prometa, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
Ne iznoseći koliki su točno bili ukupni prihodi na tom tržištu, iz HAKOM-a objašnjavaju da je na smanjenje ukupnih prihoda najviše utjecalo 13,5 postotno (ukupno) smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži, dok je rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 2,2 posto i rast na tržištu naplatne televizije od 3,7 posto bio nedovoljan za kompenzirati manje prihode od pruženih telefonskih usluga.

"I trećem tromjesečju ove godine na tržištu elektroničkih komunikacija nastavio se utjecaj pandemije koronavirusa, zbog čega je očekivano rastao podatkovni promet te minute razgovora u pokretnoj (mobilnoj) telefonskoj mreži. Tako je samo podatkovni promet dosegnuo ukupno 567 petabajta (PB), što je porast od 36 posto na godišnjoj razini", kažu iz HAKOM-a.

Prihodi u mobilnim mrežama pali 12 posto, na 985,6 milijuna kuna

Broj odlaznih minuta porastao je u mobilnim mrežama za 12 posto, na 2,7 milijardi, ali su za isti postotak smanjeni i prihodi od telefonske usluge u tim mrežama, koji su u trećem tromjesečju ove godine iznosili 985,6 milijuna kuna. To se najviše pripisuje manjem roaming prometu ('gostovanje' u stranim mrežama, stranaca u hrvatskim mrežama i obrnuto), a što u HAKOM-u povezuju i s manje ostvarenih međunarodnih putovanja i ukupno dolazaka stranih turista u Hrvatsku. Tako su pozivi stranaca u roamingu hrvatskih mobilnih mreža 'pali' u trećem tromjesečju za 29 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na na 305,7 milijuna minuta.S druge strane, i hrvatski su korisnici u roamingu ostvarili 11 posto manje manje minuta (147,3 miliuna minuta).

U mobilnim mrežama do kraja rujna ove godine zabilježen je i porast ulaganja u mrežnu opremu od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali i pad broja korisnika od 3 posto, na 4,4 milijuna. Nastavio se i pad poslanih SMS poruka, u trećem tromjesečju za 1,6 posto (381 milijun), dok su MMS poruke pomalo neočekivano blago rasle tj. bilo ih je 2,5 milijuna ili 0,1 posto više.

I u fiksnim mrežama pad prihoda 13 posto

I u fiksnim mrežama u trećem je tromjesečju ove godine ostvaren pad ukupnih prihoda od telefonske usluge, za 13 posto na godišnjoj razini, na 280 milijuna kuna.Nastavljen je i pad broja fiksnih priključaka, i to za 3 posto, na 1,3 milijuna. Trajanje odlaznih poziva u fiksnim je mrežama iznosilo 382,6 milijuna minuta, što je pad za 1,2 posto u odnosu na treće tromjesečje lani. Blago su pala ukupna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u tim mrežama, za 0,2 posto, no istodobno su ulaganja u  svjetlovodnu (optičku) pristupnu infrastrukturu porasla za gotovo 13 posto.

"I u idućem razdoblju može se očekivati nastavak ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu, važnu za zadržavanje rasta broja širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina", poručuju iz HAKOM-a, uz podatak da je u fiksnim mrežama i dalje najviše rastao broj priključaka putem optičke pristupne tehnologije. Oko 10 posto korisnika ostvaruje širokopojasni pristup internetu putem 'fiber to the home' ili FTTH/FTTB priključaka, uz brzine koje su za oko 40 posto korisnika u fiksnim mrežama veće od 30 Mbit/s, dok ih više od 12 posto ima ugovorene brzine iznad 100 Mbit/s, navode iz HAKOM-a.

Rast prihoda od širokopjasnog pristupaUsluge širokopojasnog pristupa donijele su u trećem tromjesečju rast prihoda od 2,2 posto, na ukupnih 1,3 milijarde kuna, od čega se na prihod u fiksnim mrežama odnosi 459 milijuna kuna, što je 7,7 posto manje na godišnjoj razini, dok je u mobilnim mrežama taj prihod rastao za 8,3 posto, na 878,5 milijuna kuna.

Od ukupnih 5,6 milijuna širokopojasnih priključaka u Hrvatskoj krajem rujna ove godine, što je bilo za 16,5 posto više nego krajem rujna 2019., većina ili 4,6 milijuna bilo je u mobilnim mrežama, čime su u plusu od čak 25,2 posto u odnosu na lani. Za razliku od toga, milijun tih priključaka u fiksnim mrežama je za 11,2 posto manje nego lani.Iz HAKOM-a iznose i podatke za usluge televizije, koje su trećem kvartalu donijele ukupan prihod od 205,7 milijuna kuna ili gotovo 4 posto više nego u isto vrijeme lani.Usluge naplatne televizije koristilo je nešto više od 56 posto kućanstava, navode iz HAKOM-a.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa