03.12.2020 07:35
ZAGREB, 2. prosinca 2020. (Hina) - Grad Gospić u srijedu je donio odluku o bespovratnoj dodjeli novčane pomoći poduzetnicima radi ublažavanja posljedica koronakrize, što prati i novi paket mjera za pružatelje ugostiteljskih i sportskih usluga koji zbog odluka nacionalnog stožera ne mogu poslovati, izvijestili su iz Grada Gospića.
Ugostitelji i pružatelji ugostiteljskih i sportskih usluga na području Gospića od sutra se mogu prijaviti na javni poziv za bespovratna sredstva. Poduzetnicima su namijenjena sredstva za likvidnost, a za prosinac će biti oslobođeni plaćanja zakupnina za javne površine, s mogućnošću produženja na iduće mjesece i s prijedlogom da u 2021. budu oslobođeni i poreza na potrošnju.

"Budući da je zabrana rada na snazi do 21. prosinca, potpore će se isplaćivati za taj mjesec, ali ako se mjere nastave grad će nastaviti isplatu sredstava, a gradskom vijeću upućen je prijedlog odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju te je u proceduri izrada prijedloga odluke o oslobođenju plaćanja zakupa javnih površina", kazao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u srijedu na konferenciji za medije.

Iz Grada Gospića za visinu sredstava koju će poduzetnici dobiti kažu da je ponovno određena brojem zaposlenih, pa će tako oni koji imaju do tri zaposlena moći ostvariti potporu od 2.000 kuna, oni od četiri do šest zaposlenih 4.000 kuna, od sedam do devet zaposlenih 6.000 kuna, a oni koji imaju 10 i više zaposlenih ostvaruju pravo na potporu u iznosu od 8.000 kuna.

Potpore su fiksne i namijenjene održavanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta, dok su sredstva namijenjena za podmirenje tekućih troškova poput režijskih troškova i troškova servisa opreme.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.