03.12.2020 07:35
ZAGREB, 2. prosinca 2020. (Hina) - Grad Gospić u srijedu je donio odluku o bespovratnoj dodjeli novčane pomoći poduzetnicima radi ublažavanja posljedica koronakrize, što prati i novi paket mjera za pružatelje ugostiteljskih i sportskih usluga koji zbog odluka nacionalnog stožera ne mogu poslovati, izvijestili su iz Grada Gospića.
Ugostitelji i pružatelji ugostiteljskih i sportskih usluga na području Gospića od sutra se mogu prijaviti na javni poziv za bespovratna sredstva. Poduzetnicima su namijenjena sredstva za likvidnost, a za prosinac će biti oslobođeni plaćanja zakupnina za javne površine, s mogućnošću produženja na iduće mjesece i s prijedlogom da u 2021. budu oslobođeni i poreza na potrošnju.

"Budući da je zabrana rada na snazi do 21. prosinca, potpore će se isplaćivati za taj mjesec, ali ako se mjere nastave grad će nastaviti isplatu sredstava, a gradskom vijeću upućen je prijedlog odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju te je u proceduri izrada prijedloga odluke o oslobođenju plaćanja zakupa javnih površina", kazao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u srijedu na konferenciji za medije.

Iz Grada Gospića za visinu sredstava koju će poduzetnici dobiti kažu da je ponovno određena brojem zaposlenih, pa će tako oni koji imaju do tri zaposlena moći ostvariti potporu od 2.000 kuna, oni od četiri do šest zaposlenih 4.000 kuna, od sedam do devet zaposlenih 6.000 kuna, a oni koji imaju 10 i više zaposlenih ostvaruju pravo na potporu u iznosu od 8.000 kuna.

Potpore su fiksne i namijenjene održavanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta, dok su sredstva namijenjena za podmirenje tekućih troškova poput režijskih troškova i troškova servisa opreme.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.