02.12.2020 08:03
ZAGREB, 1. prosinca 2020. (Hina) - Za dvije trećine poduzetnika jučer predstavljene vladine mjere pomoći su nedostatne, a vlada je njihovim izborom pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije, priopćili su u utorak iz udruge Glas poduzetnika (UGP) predstavljajući rezultate ankete provedene među članstvom.
Među anketiranim poduzetnicima je i 19,3 posto onih koji smatraju da je nužno proširiti mjere i pomoći onima s velikim padom prihoda, dok 13 posto smatra te mjere vladinim PR-om. S druge strane, UGP navodi da samo 0,3 posto ispitanika mjere smatra dobrima i onima koje će spasiti poduzetnike.

Iz Udruge, koja nije objavila na kojem je uzorku provedena anketa, ocjenjuju da se radi o kratkoročnim mjerama koje nisu primjerene trenutnoj situaciji.Smatraju da Vlada treba uključiti stručnjake i poduzetnike u kreiranje mjera, držeći kako nisu prepoznati ključni problemi, a ponavljaju i kako obeštećeni moraju biti svi oni s velikim padom prometa, a ne samo formalno zatvoreni. 

UGP je nezadovoljan i jučerašnjim sastankom s predstavnicima vlade, ali i s ponuđenim prijedlozima. "Od samog sastanka imali smo puno veća očekivanja, nadali smo se da će stručnjaci i odgovorne osobe u vladi prepoznati težinu situacije, te da će ponuditi kvalitetna rješenja", kaže se u priopćenju, uz dodatak da je Vlada  ponudila samo "kozmetičke" mjere koje su kratkoročne i koje ne pomažu svim pogođenim djelatnostima.

"Vlada je pomogla jednoj grani - ugostiteljima, ali što je s njihovim dobavljačima, event industrijom, putničkim agencijama i povremenim prijevozom? Nitko od njih nije zatvoren, ali i dalje trpe gubitke od preko 90 posto zbog situacije puzajućeg lockdowna (...) Vlada se krivo postavlja i pokazuju nerazumijevanje za trenutno stanje", izjavio je koordinator Ekonomskog savjeta UGP-a Vuk Vuković.

Vlada je u ponedjeljak predstavila set mjera za pomoć gospodarstvu koje je zatvoreno zbog novih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa. Paket mjera čini nastavak novčane potpore za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, pokrivanje dijela ili kompletnih fiksnih troškova i odobravanje kredita za likvidnost.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.