01.12.2020 07:59
BEČ, 30. studenoga 2020.  (Hina/Reuters) – Austrijski Vienna Insurance Group (VIG) objavio je u ponedjeljak da će kupiti poslovanje nizozemskog osiguravajućeg društva Aegon u srednjoj i istočnoj Europi, čime planira zacementirati vodeću poziciju u toj regiji.
VIG će Aegonu platiti 830 milijuna eura za osiguravajuća društva, mirovinske fondove, društva za upravljanje imovinom i uslugama u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Ukupna je vrijednost premija osiguravajućih društava oko 600 milijuna eura, vrijednost imovine kojom upravljaju mirovinski fondovi oko pet milijardi eura a svi zajedno imaju nekih 4,5 milijuna klijenata, objavio je VIG u ponedjeljak.U 2019. kompanije su ostvarile neto dobit od oko 50 milijuna eura, uz oko 1.650 zaposlenih, dodaje se.

"Kupnja Aegonova poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi važan je korak kojim će naša grupa održivo ojačati vodeću poziciju u toj regiji i iskoristiti nove prilike", istaknula je u priopćenju izvršna direktorica VIG-a Elisabeth Stadler.VIG posluje i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, te u Estoniji i Litvi. „Portfelji tvrtki obuhvaćenih transakcijom savršeno nadopunjuju naše postojeće poslovanje i podupiru našu diverzifikaciju u tim zemljama, a u Mađarskoj ćemo skočiti na čelo", dodala je Stadler.

Aegon je u nedjelju objavio da bi transakcija trebala biti zaključena u drugoj polovini iduće godine. U nizozemskoj tvrtki nadaju se da će im prihod od prodaje pomoći da se lakše nose s posljedicama koronakrize. Transakcija će pojednostaviti "otisak Aegona i ojačati bilancu", izjavio je izvršni direktor Lard Friese.U prvoj polovini godine Aegonova dobit prije poreza pala je 30 posto zbog više stope smrtnosti i nižih kamatnih stopa u SAD-u, gdje je vlasnik marke Transamerica. Kompanija u SAD-u ostvaruje dvije trećine prihoda, napominje Reuters.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa