01.12.2020 07:57
ZAGREB, 30. studenoga 2020. (Hina) - Fortenova grupa u ponedjeljak je izvijestila da je prodala 25-postotni udio u hotelskoj kompaniji KHA četiri, čime izlazi iz hotelske djelatnosti, no i da je dogovorila preuzimanje 26 posto udjela u društvu A.N.P. Energija d.o.o.
"Fortenova grupa sklopila je konačan ugovor s KHA četiri, hotelskom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj, za prodaju svojeg udjela od 25 posto u toj kompaniji", navodi se u priopćenju. Također se dodaje kako je u odvojenoj transakciji Fortenova grupa dogovorila preuzimanje udjela od 26 posto u društvu A.N.P. Energija d.o.o., u vlasništvu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom – Prosperus FGS, čime je Fortenova grupa stekla kontrolni paket u kompaniji A.N.P. Energija. U priopćenju se ne navodi vrijednost tih transakcija.

Te dvije transakcije, kako se navodi, omogućit će Fortenova grupi izlazak iz tog hotelskog projekta koji nije njezina temeljna djelatnost uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment poslovanja i to konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi Energija Gradec, u vlasništvu A.N.P Energije. "Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe, koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost", istaknuo je glavni financijski direktor Fortenova grupe James Pearson.

Iz Fortenove u priopćenju navode da je A.N.P. Energija jedini vlasnik tvrtke Energija Gradec koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, a koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.