01.12.2020 07:57
ZAGREB, 30. studenoga 2020. (Hina) - Fortenova grupa u ponedjeljak je izvijestila da je prodala 25-postotni udio u hotelskoj kompaniji KHA četiri, čime izlazi iz hotelske djelatnosti, no i da je dogovorila preuzimanje 26 posto udjela u društvu A.N.P. Energija d.o.o.
"Fortenova grupa sklopila je konačan ugovor s KHA četiri, hotelskom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj, za prodaju svojeg udjela od 25 posto u toj kompaniji", navodi se u priopćenju. Također se dodaje kako je u odvojenoj transakciji Fortenova grupa dogovorila preuzimanje udjela od 26 posto u društvu A.N.P. Energija d.o.o., u vlasništvu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom – Prosperus FGS, čime je Fortenova grupa stekla kontrolni paket u kompaniji A.N.P. Energija. U priopćenju se ne navodi vrijednost tih transakcija.

Te dvije transakcije, kako se navodi, omogućit će Fortenova grupi izlazak iz tog hotelskog projekta koji nije njezina temeljna djelatnost uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment poslovanja i to konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi Energija Gradec, u vlasništvu A.N.P Energije. "Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe, koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost", istaknuo je glavni financijski direktor Fortenova grupe James Pearson.

Iz Fortenove u priopćenju navode da je A.N.P. Energija jedini vlasnik tvrtke Energija Gradec koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, a koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.