30.11.2020 07:24
FRANKFURT, 27. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je portugalski guverner Fabio Panetta.
ECB mora zadržati troškove zaduživanja na superniskoj razini kako bi vlade potrošnjom mogle utrti put izlasku iz recesije koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izjavio je za portugalski list Expresso guverner Panetta, član upravnog odbora ECB-a. "Povoljni uvjeti financiranja stvaraju najbolje okruženje za efikasnu fiskalnu politiku koja pak stvara uvjete za privatni sektor, omogućujući mu da u potpunosti iskoristi povoljne uvjete financiranja, kreirane našim mjerama", citira Expresso Panettine riječi.

ECB je već najavio da će na sjednici u prosincu dodatno ublažiti monetarnu politiku, naznačivši da će vjerojatno posegnuti za pojačanom kupnjom imovine i dodatnim instrumentima jačanja likvidnosti.  "Možemo još puno toga napraviti kombinacijom naših programa kupnje imovine i našim mjerama potpore financiranju realnog gospodarstva kroz banke i tržišta obveznica", ustvrdio je portugalski guverner. Ne treba sumnjati da je ECB spreman poduzeti konkretne mjere, naglasio je.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa