30.11.2020 07:40
ZAGREB, 27. studenoga 2020. (Hina) - Trend pada nacionalne referentne stope (NRS) nastavljen je i u trećem tromjesečju, a dva najzastupljenijih indeksa u ugovorima o kreditu - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu pali su za 0,2 odnosno 0,3 posto u odnosu na drugi kvartal, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB). 
HNB je, naime, danas objavio vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za treće tromjesečje 2020., koje pokazuju nastavak trenda njihova pada koji traje od početka 2013. godine.Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u trećem tromjesečju 2020. svi ti indeksi pokazuju niže vrijednosti nego u prethodnom tromjesečju, iako je njihov pad nešto manji nego u prethodnom tromjesečju, uz iznimku indeksa za švicarsku valutu koji su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje. Najviše su se smanjili indeksi vezani uz američki dolar, za 0,05 do 0,08 postotnih bodova, ističu iz središnje banke. 

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima su šestomjesečni NRS1 vezani uz euro i kunu, koji su u trećem u odnosu na drugo tromjesečje smanjeni za 0,02 postotna boda (NSR1 za euro) odnosno za 0,03 postotna boda (NRS1 za kune), navodi se u priopćenju. Po podacima iz tablice središnje banke, u trećem tromjesečju ove godine šestomjesečni NRS1 za euro iznosi 0,14 posto, a za kune 0,17 posto. Inače, NRS ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

Središnja banka je početkom ove godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) zadaću izračuna i redovite objave NRS-a. HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka, napominju iz središnje banke. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa