27.11.2020 07:08
AMSTERDAM, 26. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija dovršila je ovogodišnji program izdanja obveznica kojima prikuplja novac za program zaštite radnih mjesta i radnika u koronakrizi, izjavio je povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn.   Ulagači su u utorak pokazali ogromno zanimanje za 15-godišnju 'društvenu' obveznicu kojom je EU želio pribaviti 8,5 milijardi eura. 
Vrijednost njihovih ponuda dosegnula je 114 milijardi eura, prema podacima IFR-a.EU je ove godine za potrebe financiranja programa SURE izdao tri tranše obveznica kojima je prikupio 39,5 milijardi eura, više no što su planirali za ovu godinu u listopadu, na početku programa izdanja, zacrtavši iznos od 30 milijardi eura.

U prvoj tranši pribavili su 17 milijardi, a u drugoj, početkom studenoga, 14 milijardi eura, pri čemu je ukupna vrijednost ponuda u oba kruga višestruko premašila ciljani iznos. Obveznice su "društvene", čime se ulagačima signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU ga prosljeđuje zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika. Do kraja iduće godine EU izdanjem obveznica želi pribaviti ukupno 100 milijardi eura za financiranje programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.

Europski povjerenik za proračun i upravu upozorio je ipak u razgovoru za Reuters da sve baš i ne ide glatko. Ako EU zbog veta Poljske i Mađarske ne usvoji proračun i fond za oporavak od koronakrize do tjedna u kojem pada 15. prosinca, to će stvoriti puno problema, naglasio je Hahn. Varšava i Budimpešta uložile su veto zato što je isplata jeftinih kredita i besprovratne pomoći povezana s poštivanjem načela pravne države.  Hahn je ipak uvjeren da je dogovor moguć."Na kraju krajeva, i Mađarska i Poljska trebale bi dobiti puno novca", podsjeća, napominjući da upravo te dvije zemlje spadaju u skupinu članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju najveće iznose."Što se tiče vremena, najveći je izazov brzina procesa ratifikacije u parlamentima država članica", dodaje.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.