27.11.2020 07:08
AMSTERDAM, 26. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija dovršila je ovogodišnji program izdanja obveznica kojima prikuplja novac za program zaštite radnih mjesta i radnika u koronakrizi, izjavio je povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn.   Ulagači su u utorak pokazali ogromno zanimanje za 15-godišnju 'društvenu' obveznicu kojom je EU želio pribaviti 8,5 milijardi eura. 
Vrijednost njihovih ponuda dosegnula je 114 milijardi eura, prema podacima IFR-a.EU je ove godine za potrebe financiranja programa SURE izdao tri tranše obveznica kojima je prikupio 39,5 milijardi eura, više no što su planirali za ovu godinu u listopadu, na početku programa izdanja, zacrtavši iznos od 30 milijardi eura.

U prvoj tranši pribavili su 17 milijardi, a u drugoj, početkom studenoga, 14 milijardi eura, pri čemu je ukupna vrijednost ponuda u oba kruga višestruko premašila ciljani iznos. Obveznice su "društvene", čime se ulagačima signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU ga prosljeđuje zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika. Do kraja iduće godine EU izdanjem obveznica želi pribaviti ukupno 100 milijardi eura za financiranje programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.

Europski povjerenik za proračun i upravu upozorio je ipak u razgovoru za Reuters da sve baš i ne ide glatko. Ako EU zbog veta Poljske i Mađarske ne usvoji proračun i fond za oporavak od koronakrize do tjedna u kojem pada 15. prosinca, to će stvoriti puno problema, naglasio je Hahn. Varšava i Budimpešta uložile su veto zato što je isplata jeftinih kredita i besprovratne pomoći povezana s poštivanjem načela pravne države.  Hahn je ipak uvjeren da je dogovor moguć."Na kraju krajeva, i Mađarska i Poljska trebale bi dobiti puno novca", podsjeća, napominjući da upravo te dvije zemlje spadaju u skupinu članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju najveće iznose."Što se tiče vremena, najveći je izazov brzina procesa ratifikacije u parlamentima država članica", dodaje.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.