19.11.2020 07:54
ZAGREB, 17. studenoga 2020. (Hina) - Službeno trgovanje prvim dvama ETF-ovima započelo je u utorak na Zagrebačkoj burzi (ZSE),  pri čemu je istaknuto kako je to prva nova vrsta financijskog instrumenta na ZSE-u zadnjih nekoliko godina, te važan trenutak za domaće i regionalno tržište kapitala.

ETF-ovi (exchange trade funds) danas tako po prvi put u Hrvatskoj postaju dostupni ulagateljima, pri čemu je jedan ETF vezan uz CROBEX 10tr - indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze, poput dionica, HT-a, Atlantic grupe i Valamar Riviere, a drugi uz SBITOP, indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze, odnosno kompanija poput Krke, Triglav osiguranja i Petrola.Izdavatelj ETF-ova je društvo za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM).

ETF-ovi bi građanima trebali omogućiti jednostavno i povoljno ulaganje u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Putem internetskog prijenosa uživo iz Zagrebačke burze, predsjednica uprave te institucije Ivana Gažić izjavila je da ZSE računa 13 indeksa, od toga deset dioničkih, a upravo deseti dionički je bio posebno dizajniran prema zahtjevima ICAM-a, tako da predstavlja najatraktivnije dionice na hrvatskom tržištu kapitala, te uzima u obzir i njihov dividendni prinos. Osim ICAM-u, Gažić je zahvalila i svim drugim tržišnim sudionicima koji su omogućili realizaciju ovog uvrštenja, prije svega Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). Nada se i da ovo nisu zadnji ETF-ovi koji se uvrštavaju na ZSE, već da će biti i nekih drugih indeksa na koje će oni biti izdani, ili da će imati i neke druge potencijalne izdavatelje.

Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća Hanfe, regulatora tržišta kapitala, ocijenio je dobrim uvrštavanje novih inovativnih proizvoda koji bi trebali koristiti malim, ali i institucionalnim ulagačima. U smislu razvoja tržišta kapitala, drago mu je da se ovaj proizvod, za koji je trebalo provesti i određene promjene kod SKDD-a i ZSE-a, uspio licencirati u relativno kratkom vremenu, zahvaljujući i dobroj suradnji svih elemenata tržišne infrastrukture, prije svega ZSE-a, SKDD-a i Hanfe, rekao je Rizdak.

Član Uprave InterCapital Asset Managementa Hrvoje Čirjak vjeruje da će novi proizvod biti zanimljiv potencijalnim investitorima na tržištu. Pozvao je sve investitore na ulaganje u novi financijski instrument te izvijestio da su dionice ETF-a od danas u službenom trgovanju na ZSE-u pod oznakama 7CRO I 7SLO. Čirjak je istaknuo da iduće godine planiraju uvrštenje tih ETF-ova i na Ljubljanskoj burzi."Time ćemo omogućiti slovenskim investitorima da na jednostavan način ulažu u hrvatske dionice. Vjerujemo da je to daljnji korak ka unaprjeđenju i povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala, kao i mali korak ka kreiranju kapitalne unije, što je jedna od misija Europske komisije", izjavio je Čirjak.

Ulagači mogu kupiti košaricu najboljih hrvatskih ili slovenskih dionica za iznos od već sto kuna

Kako su putem video konferencije u ponedjeljak objasnili iz ICAM-a, ETF je investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi na isti način kao i sa svim drugim dionicama, a ETF u pravilu uvijek prati izvedbu odabranog burzovnog indeksa, čime predstavlja vrstu pasivnog investiranja. ETF-ovi predstavljaju najbrže rastuću kategoriju investicijskih fondova u svijetu, a razlozi njihove popularnosti su u tome što su jednostavni i jeftini za trgovanje, vrlo likvidni i transparentni, a omogućavaju za vrlo mali iznos, već od stotinu kuna, značajnu diverzifikaciju ulaganja na cijelu košaricu dionica.

Kupnjom ETF-a koji prati dionički indeks u samo jednoj transakciji kupuju se sve sastavnice indeksa. Primjerice, ako ETF prati neki dionički indeks čija neto vrijednost imovine koju sadrži vrijedi 100, a u slučaju da taj dionički indeks naraste dva posto, cijena ETF-a će pratiti to kretanje, te bi cijena ETF-a trebala biti gotovo jednaka, odnosno približno 102. Za trgovanje ETF-ovima potrebno je otvoriti brokerski račun u jednoj od brokerskih kuća. Ulagatelj u ETF, osim brokerske provizije mora uzeti u obzir i naknadu za upravljanje ETF-om, a ta naknada predstavlja postotak prosječne neto imovine fonda koja se naplaćuje dioničarima kako bi pokrili troškove poslovanja fonda. Pritom, naplaćuje se na godišnjoj razini i uračunata je u cijenu ETF-a to jest imatelj udjela ju ne plaća dodatno. U slučaju trgovanja na ZSE, investitor iz Hrvatske ne plaća nikakav dodatni trošak skrbništva, dok u slučaju trgovanja na stranim burzama postoji mjesečni trošak skrbničkih usluga, pojasnili su iz InterCapitala.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.