03.11.2020 08:32
ZAGREB, 2. studenoga 2020. (Hina) - M+ grupa, odnosno tvrtka Meritus ulaganja i njezina povezana društva, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci više je no udvostručila dobit i prihode, pri čemu je neto dobit dosegnula 25,7 milijuna, podaci su iz financijskog izvješća te kompanije.
Usporedbe radi, u prvih devet mjeseci prošle godine kompanija je imala neto dobit od 12,6 milijuna kuna. Ta kompanija iz područja izdvajanja poslovnih procesa i informacijskih tehnologija (BPTO) u tom je razdoblju ostvarila 515,2 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je za 272 milijuna kuna ili 112 posto više u odnosu na lani. Na takav rast ponajviše je utjecala akvizicija tvrtke CMC, u iznosu od 214 milijuna kuna.

Ostvarena EBITDA iznosi 86 milijuna kuna, što je rast od 59 milijuna kuna ili 215 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Prilagođena EBITDA, koja u obzir uzima jednokratne učinke, iznosi 93,3 milijuna kuna.Iz M+ Grupe su naglasili da su im prva tri kvartala ove godine rekordna po financijskom poslovanju, dok je ostatak BPO (Business Process Outsourcing) sektora u svijetu zabilježio pad poslovanja. Agilnim pristupom poslovanju kompanija je ostvarila rast u poslovanju usprkos pandemiji te, između ostaloga, proširila poslovanje na još nekoliko tržišta i povećala broj zaposlenika na više od 7500, istaknuto je u ponedjeljak u priopćenju M+ Grupe.

Predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat kaže da su anticipirali probleme s kojima će se BPO industrija suočiti u pandemiji i uspješno odgovorili na njih. "Konkurencija je imala velike poteškoće s prelaskom na rad od kuće i fleksibilnošću poslovnih procesa, što smo mi za više od 7000 zaposlenih riješili u nekoliko dana, a da klijenti nisu ništa osjetili. Usprkos pandemiji, uspjeli smo održati kontinuitet poslovanja za sve klijente, a potražnja za BPO uslugama je rasla, i to se ogleda u izvrsnim poslovnim rezultatima“, izjavio je Horvat.

Snažan utjecaj na povećanje pružanja usluga digitalnih rješenja M+ Grupe, navedeno je u priopćenju, imala je akvizicija Geomant Grupe, koja pokriva tržišta u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Mađarskoj i Rumunjskoj, a koja se odlično uklopila u već snažnu grupaciju IT kompanija koje posluju u M+ Grupi. Kompanije u grupi koje se bave razvojem informacijskih tehnologija (IT), umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) imaju sve izraženiji udio u prihodima grupacije, dodaje se. "Pandemija je utjecala na ubrzavanje procesa transformacije prema digitalnim rješenjima i unutar same M+ Grupe. Tu posebno valja naglasiti razvoj robotičkih rješenja za automatizaciju poslovnih procesa. Uvođenjem novih tehnologija, primjenom umjetne inteligencije, "chatbotova" i drugih inovativnih rješenja, M+ Grupa uspješno odgovara na potrebe najzahtjevnijih globalnih klijenata“, ustvrdio je Horvat.

M+ Grupa pruža usluge i proizvode informacijske tehnologije, kontaktnih centara i posredovanja pri zapošljavanju, ima sjedište u Zagrebu, a za sebe ističe da je najveći neovisni pružatelj BPTO usluga u srednjoj i istočnoj Europi i Maloj Aziji. Operativno posluje u devet zemalja, a uz Hrvatsku, tu su još i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. U devet mjeseci ove godine M+ Grupa je proširila poslovno djelovanje na još nekoliko tržišta Europske unije i Sjeverne Amerike. U M+ Grupu uložili su renomirani domaći i svjetski investitori, među kojima su sva četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj te vodeći fond s fokusom na rastuća tržišta središnje i istočne Europe Mid Europa Partners. U zadnje četiri godine Grupa je realizirala 12 akvizicija, što je bio glavni izvor rasta i vrijednosti ove hrvatske kompanije s međunarodnim portfeljem klijenata. Među ovogodišnjim akvizicijama bila je i ona najvećeg turskog kontakt centra CMC-a, čime je M+ učvrstila svoju poziciju najvećeg regionalnog centra i pružatelja BPO i CRM usluga, istaknuto je u priopćenju M+ Grupe.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa