03.11.2020 08:21
BEČ, 2. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Austrijska bankarska grupa Erste u ponedjeljak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu pala za 30 posto, uz više rezervacije za gubitke po kreditima povezane s negativnim ekonomskim posljedicama pandemije covida 19.
U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit Erste grupe iznosila je 343,3 milijuna eura.Neto kamatni prihodi na godišnjoj su razini blago porasli, dosegnuvši 1,19 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su za dva posto, skliznuvši na 491,6 milijuna eura, pokazalo je izvješće. Poslovni prihodi zadržali su se na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 1,81 milijardu eura. Banka je u trećem tromjesečju otpisala 194,7 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata, ukazujući na rezervacije za gubitke po kreditima povezane s pogoršanjem makroekonomskih izgleda zbog covida 19.„Treće tromjesečje bilo je gotovo na pretkriznim razinama”, navodi se u priopćenju Erste Groupa.

Iz austrijske grupe, koja posluje u zemljama istočne Europe i u matičnoj Austriji, poručili su da je prerano za prognoze o dubini krize povezane s pandemijom koronavirusa i ponovili da očekuju „značajan pad„ dobiti u ovoj godini.Izvršni direktor Bernd Spalt napominje da je Erste Grupa u drugom i trećem tromjesečju izdvojila značajne iznose rezervacija za rizike. „Nitko ne zna kako će se razvijati oporavak... no naše su zemlje (u kojima poslujemo) u smislu robusnosti u vrlo dobrom stanju, naša gospodarstva u dobrom su stanju, mi smo u dobrom stanju”, rekao je Spalt.

Erste Group očekuje da će gospodarska aktivnost na tržištima na kojima posluju ove godine pasti za četiri do devet posto i oporaviti se u 2021. Izvršni direktor upozorio je da će zima biti „vrlo teška” no istaknuo je da se Erste pripremio rezervacijama i istaknuo stopu adekvatnosti kapitala (tier 1) u visini 14,1 posto. Na kraju prošlogodišnjeg rujna iznosila je 13,1 posto. Dodao je da će predložiti isplatu dividende za 2019. godinu od 0,75 eura po dionici nakon što Europska središnja banka (ECB) povuče preporuku o neisplati dividendi. Planiraju isplatiti i dividendu za ovu godinu.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.