03.11.2020 08:21
BEČ, 2. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Austrijska bankarska grupa Erste u ponedjeljak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu pala za 30 posto, uz više rezervacije za gubitke po kreditima povezane s negativnim ekonomskim posljedicama pandemije covida 19.
U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit Erste grupe iznosila je 343,3 milijuna eura.Neto kamatni prihodi na godišnjoj su razini blago porasli, dosegnuvši 1,19 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su za dva posto, skliznuvši na 491,6 milijuna eura, pokazalo je izvješće. Poslovni prihodi zadržali su se na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 1,81 milijardu eura. Banka je u trećem tromjesečju otpisala 194,7 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata, ukazujući na rezervacije za gubitke po kreditima povezane s pogoršanjem makroekonomskih izgleda zbog covida 19.„Treće tromjesečje bilo je gotovo na pretkriznim razinama”, navodi se u priopćenju Erste Groupa.

Iz austrijske grupe, koja posluje u zemljama istočne Europe i u matičnoj Austriji, poručili su da je prerano za prognoze o dubini krize povezane s pandemijom koronavirusa i ponovili da očekuju „značajan pad„ dobiti u ovoj godini.Izvršni direktor Bernd Spalt napominje da je Erste Grupa u drugom i trećem tromjesečju izdvojila značajne iznose rezervacija za rizike. „Nitko ne zna kako će se razvijati oporavak... no naše su zemlje (u kojima poslujemo) u smislu robusnosti u vrlo dobrom stanju, naša gospodarstva u dobrom su stanju, mi smo u dobrom stanju”, rekao je Spalt.

Erste Group očekuje da će gospodarska aktivnost na tržištima na kojima posluju ove godine pasti za četiri do devet posto i oporaviti se u 2021. Izvršni direktor upozorio je da će zima biti „vrlo teška” no istaknuo je da se Erste pripremio rezervacijama i istaknuo stopu adekvatnosti kapitala (tier 1) u visini 14,1 posto. Na kraju prošlogodišnjeg rujna iznosila je 13,1 posto. Dodao je da će predložiti isplatu dividende za 2019. godinu od 0,75 eura po dionici nakon što Europska središnja banka (ECB) povuče preporuku o neisplati dividendi. Planiraju isplatiti i dividendu za ovu godinu.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.