02.11.2020 07:47
ZAGREB, 30. listopada 2020. (Hina) - Najveća turističko-hotelska kompanija u Hrvatskoj, Valamar Riviera u devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 212 milijuna kuna, nakon godinu dana ranije zabilježene dobiti od 484 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Kako se ističe u izvješću, posljedica je to poremećaja i ograničenosti svjetskih i europskih turističkih tokova te vezane zatvorenosti objekata uzrokovanih Covid-19 pandemijom. Valamar Rivijera ostvarila je u prvih devet mjeseci 673 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 67,3 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je operativna dobit EBITDA smanjena za 80 posto, na 174,7 milijuna kuna.

U kompaniji očekuju i na razini cijele godine neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit između 100 i 115 milijuna kuna. U njihovim objektima u devet mjeseci ostvareno je 2,2 milijuna noćenja, što je, po podacima iz izvješća s burze, pad od 65,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč svim izazovima, iz Valamar ističu da su uz podršku dionika aktivno upravljali krizom i turističkom sezonom od početka pandemije, u sklopu čega su ožujku opozvali odluku o isplati dividende za 2019., članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžment do 30 posto plaća. Sa socijalnim partnerima dogovoren je program za očuvanje radnih mjesta "Pauza, Restart", kojim se djelatnicima koji ne rade isplaćuje naknada u visini od 60 posto plaće odnosno minimalno 4.250 kuna mjesečno. "Program očuvanja radnih mjesta podržala je Vlada putem mjera subvencije, a operativni troškovi smanjeni su za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Završetak započetih investicija odgođen je za 2021. te je osigurana dodatna srednjoročna likvidnost putem reprograma kredita dostatna za amortizaciju krize u idućem razdoblju", navode iz Valamara. Iznose da su ove sezone imali otvorenih 24 hotela i ljetovališta te svih 15 kamping ljetovališta u osam jadranskih destinacija, u kojima je radilo više od 4.400 zaposlenika, kao i da je od početka pandemije u njihovim objektima boravilo gotovo 300 tisuća turista, pri čemu nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa zaraze. Za planirane projekte ulaganja u 2020. u u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna napominju da su dijelom preraspoređeni za realizaciju u razdoblju od dvije godine, a tijekom ove jeseni i predstojeće zime završit će ulaganje u rekonstrukciju hotela Valamar Parentino u Poreču i hotela Valamar Meteor u Makarskoj.

U idućih 12 do 24 mjeseci pauzirat će, kako dodaju, sva ostala velika ulaganja, uključujući i radove na izgradnji hotela Valamar Pinea u Poreču, što je najveći turistički projekt u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna, a do stabilizacije turističkog poslovanja, intenzivno će pripremati buduće razvojne projekte te raditi na digitalizaciji i transformaciji poslovanja za novo razdoblje rasta. "Kriza je pokazala da će sustavi koji su i prije težili izvrsnosti te vodili brigu o svim dionicima, to još jače činiti za vrijeme krize kako bi zadržali povjerenje i spremno dočekali razdoblje oporavka. Valamar je aktivno upravljao krizom u 2020. i osigurao snažnu poziciju za nastavak razvoja tijekom 2021. i 2022. kada se očekuje normalizacija poslovanja", poručio je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.