02.11.2020 07:46
ZAGREB, 30. listopada 2020. (Hina) - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Poslovni prihodi u prvih devet mjeseci dosegnuli su 1,3 milijarde kuna te su bili manji za 8,7 posto na godišnjoj razini. Pritom, prihodi od prodaje od siječnja do kraja rujna 2020. godine iznosili su 1,29 milijardi kuna, što je 8,1 posto manje u odnosu na ukupne prihode od prodaje ostvarene u istom razdoblju 2019. godine. Od toga prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 84,5 posto ukupnih prihoda od prodaje, dosegnuli su 1,09 milijardi kuna i manji su za 8,4 posto. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima su, pak, smanjeni za 6,5 posto te iznose 200,1 milijun kuna, navedeno je u financijskom izvješću Dukata.

Poslovni rashodi Dukata u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 1,29 milijardi kuna, što je 6,2 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije. Operativna dobit iznosila je 8,7 milijuna kuna i manja je u odnosu na ostvarenu operativnu dobit u prvih devet mjeseci 2019. godine za 37,9 milijuna kuna. Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu od početka godine do kraja rujna iznosila je 19,9 milijuna kuna, a najvećim je dijelom ulagano u proizvodnu opremu u Dukatu i bjelovarskoj Sireli. Vrijednost imovine Dukata s krajem rujna iznosi 1,8 milijardi kuna te je u odnosu na početak godine povećana za 18,5 milijuna kuna.

Utjecaj epidemije Covid-19 na poslovanje

Iz Dukata su istaknuli da izvanredni uvjeti poslovanja tijekom epidemije Covida-19 neminovno utječu na poslovanje s jedne strane u vidu rasta troškova i kompleksnosti poslovanja, a s druge smanjenja prodaje uslijed oslabljene kupovne moći potrošača, osjećaja nesigurnosti, promjena u ponašanju potrošača te, u konačnici, značajno oslabljene turističke sezone. U prvih devet mjeseci 2020. godine nastavljaju se i negativni sektorski trendovi iz prethodnih razdoblja, u smislu pada proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj kao i pada broja proizvođača mlijeka. Nadalje, u Hrvatsku se nastavlja ulazak tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i zemalja EU-a, upozoravaju iz Dukata.

Unatoč navedenom, Dukat je tijekom prvih devet mjeseci bez prekida otkupljivao mlijeko na svom otkupnom području diljem Hrvatske, a tijekom proljeća uveo i solidaran interventan otkup mlijeka od malih mljekara i njihovih kooperanata, čije je poslovanje bilo onemogućeno uslijed "lockdowna", naveli su iz te kompanije. Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 135,5 milijuna kuna, što je pad od 9,1 posto ili 13,5 milijuna kuna u odnosu isto razdoblje lani. Poslovni prihodi grupe su iznosili 2,9 milijardi kuna i manji su za 2,2 posto, dok su poslovni rashodi pali za 1,8 posto, na 2,7 milijardi kuna. Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa