30.10.2020 07:54
ZAGREB, 29. listopada 2020. (Hina) - AZ mirovinski fondovi izvijestili su u četvrtak da su dokapitalizacijom vrijednom 161 milijun kuna stekli vlasnički udio od 99,9 posto u društvu za poslovanje s nekretninama M7 Primo.
Nastavljajući s diverzifikacijom svoga ulagačkog portfelja i kontinuiranim traženjem prilika za ostvarivanje stabilnih povrata na ulaganja uz što je moguće manji rizik, AZ mirovinski fondovi započinju s dugoročnim ulaganjima u dionička društva čija je djelatnost ulaganje u poslovne nekretnine, navodi se u priopćenju AZ mirovinskih fondova.

Osnovna djelatnost društva M7 Primo d.d. je poslovanje s nekretninama, a sredstva dokapitalizacije bit će iskorištena za preuzimanje logističko distributivnog centra. Poslovni planovi i strategija daljnjeg razvoja poslovanja društva M7 Primo, kao platforme za ulaganje u poslovne nekretnine, uz daljnje širenje i razvoj poslovanja u sektoru komercijalnih nekretnina, uključuju i uvrštenje na Zagrebačku burzu u razdoblju od najviše godinu dana od dokapitalizacije, što pokazuje spremnost društva na transparentno poslovanje i primjenu visokih standarda korporativnog upravljanja, istaknuto je u priopćenju.

Član Uprave AZ društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Mario Staroselčić izjavio je da su se okolnosti na tržištu značajno promijenile, pa se i struktura ulaganja mijenja, a da u AZ mirovinskim fondovima aktivno rade na traženju novih dobrih investicijskih projekata. "Ovo najnovije ulaganje uz sve navedene pretpostavke omogućava nam i dodatnu diverzifikaciju portfelja, što je također jedan od strateških ciljeva. Ulaganje u logističko distribucijski sektor koji raste, osobito u novonastalim okolnostima uvjetovanim pandemijom bolesti covid-19, prepoznali smo kao odličnu priliku proširenja naših ulaganja", rekao je Staroselčić te dodao da će im stručnu podršku u ovom projektu pružiti iskusni profesionalac za upravljanje portfeljima nekretnina -  M7 Real Estate Hrvatska.

M7 Real Estate Hrvatska d.o.o. dio je grupacije M7 Investment Group koja je jedan od vodećih specijalista za ulaganje i upravljanje komercijalnim nekretninama na europskom regionalnom tržištu. M7 trenutno upravlja portfeljima s više od 830 nekretnina vrijednosti preko 5,3 milijardi eura, uglavnom u sektorima industrije i logistike, uredskih prostora i trgovačkih centara koji se nalaze u 14 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.  

Predsjednik Uprave AZ društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Kristijan Buk rekao je da im, uz primarnu brigu za mirovinsku štednju članova, fokus ostaje i želja da unutar postojećih okvira i uvjeta koliko je god moguće podrže razvoj i rast hrvatskog gospodarstva. "Trenutna vrijednost ulaganja u hrvatsko gospodarstvo iznosi 5,2 milijarde kuna te nastavljamo tražiti nove prilike s kojima će ta ulaganja nastaviti rasti", zaključio je Buk.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.