28.10.2020 08:07
ZAGREB, 27. listopada 2020. (Hina) - Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila 309,3 milijuna kuna neto dobiti, što je nominalni pad od 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no ako se isključe jednokratne stavke ostvaren je rast od 5,6 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
Kompanija je ostvarila 3,89 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,1 posto manje u odnosu na lani, no kada se u obzir uzmu u međuvremenu dezinvestirani dijelovi poslovanja prihod je ostao na razini prvih devet mjeseci lani, navodi Atlantic u priopćenju. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 585,7 milijuna kuna i niža je za 7,7 posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 2,4 posto.

Iz Atlantica ističu da su od ožujka naovamo, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije tijelima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze u čitavoj regiji (28 milijuna kuna), kao na i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije. Iako je kompanija osigurala dostatnu likvidnost, dovoljne zalihe i neupitno je da poslovanje nije ugroženo, izvjesno je da se u sljedećih nekoliko kvartala ne može očekivati ponavljanje rezultatskih rekorda koje je Atlantic ostvarivao zadnjih nekoliko kvartala prošle, ali i prvo tromjesečje ove godine, poručuju iz Atlantica.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi istaknuo je da su u prvih devet mjeseci ostvareni odlični poslovni rezultate, a da se Atlantic Grupa pokazala otpornom na krizu, ponajprije zahvaljujući kvalitetnoj strategiji, diverzificiranom portfelju proizvoda i iznimnoj angažiranosti cijelog sustava. "Unatoč negativnim posljedicama mjera za suzbijanje širenja pandemije koje su se kod nas u najvećoj mjeri odrazile na značajan pad prodaje u HoReCa kanalu i pad potrošnje naših proizvoda u "on the go" i impulsnom segmentu, te lošijoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, brendovi koji se primarno konzumiraju kod kuće uspjeli su u potpunosti nadoknaditi taj pad", rekao je Tedeschi.

Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije izrazito velika, Tedeschi vjeruje da će snaga brendova, sposobnost i predanost zaposlenika, stabilna financijska pozicija te rekordno niska zaduženost Atlanticu omogućiti da nastavi u istom smjeru. "Naši prioriteti ostaju isti - održavanje pozitivnog zdravstvenog biltena naših djelatnika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu“, naveo je Tedeschi u komentaru poslovnih rezultata.

Iz Atlantica u financijskom izvješću podsjećaju i da je prema odluci Glavne skupštine održane 18. lipnja odobrena isplata dividende u iznosu od 25 kuna po dionici odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena 15. srpnja.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.