28.10.2020 07:54
FRANKFURT, 27. listopada 2020. (Hina/Reuters) – Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
Kreditiranje kompanija u zoni primjene zajedničke europske valute poraslo je u rujnu 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i u prethodna tri mjeseca. Najsnažnije je u vrijeme pandemije koronavirusa poraslo u svibnju, za 7,3 posto. Viša stopa rasta zabilježena je prošli puta u veljači 2009. godine, kada je eurozona bilježila najtežu recesiju u povijesti.

Budući da je velik dio gospodarstva eurozone zatvoren zbog pandemije, tvrtke koriste krizne kreditne linije, poduprte državnim jamstvima i povoljnim kreditima ECB-a. Rast kreditiranja kućanstava porastao je u rujnu 3,1 posto, za 0,1 postotni bod snažnije nego u prethodnom mjesecu. Ponuda gotovog novca M3 povećana je 10,4 posto, nakon 9,5-postotnog skoka u kolovozu. Nekada je rast tog pokazatelja signalizirao moguće promjene u poslovnoj aktivnosti ali u posljednje vrijeme odražava ECB-ovo pojačano tiskanje svježeg novca, ističe Reuters.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.