28.10.2020 07:54
FRANKFURT, 27. listopada 2020. (Hina/Reuters) – Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
Kreditiranje kompanija u zoni primjene zajedničke europske valute poraslo je u rujnu 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i u prethodna tri mjeseca. Najsnažnije je u vrijeme pandemije koronavirusa poraslo u svibnju, za 7,3 posto. Viša stopa rasta zabilježena je prošli puta u veljači 2009. godine, kada je eurozona bilježila najtežu recesiju u povijesti.

Budući da je velik dio gospodarstva eurozone zatvoren zbog pandemije, tvrtke koriste krizne kreditne linije, poduprte državnim jamstvima i povoljnim kreditima ECB-a. Rast kreditiranja kućanstava porastao je u rujnu 3,1 posto, za 0,1 postotni bod snažnije nego u prethodnom mjesecu. Ponuda gotovog novca M3 povećana je 10,4 posto, nakon 9,5-postotnog skoka u kolovozu. Nekada je rast tog pokazatelja signalizirao moguće promjene u poslovnoj aktivnosti ali u posljednje vrijeme odražava ECB-ovo pojačano tiskanje svježeg novca, ističe Reuters.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.