22.10.2020 07:32
STOCKHOLM, 21. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u srijedu o skoku dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući gradnji mobilne mreže 5G u Kini i višoj marži.
Kada se isključe troškovi restrukturiranja i ostali faktori koji onemogućuju usporedbu s istim prošlogodišnjim razdobljem, operativna dobit poskočila je 38,4 posto, na 9,0 milijardi švedskih kruna (867 milijuna eura). Neto dobit iznosila je 5,6 milijardi kruna. U istom prošlogodišnjem razdoblju komanija je poslovala s neto gubitkom od 6,9 milijardi kruna. U istom prošlogodišnjem razdoblju kompanija je zabilježila operativni gubitak od 4,2 milijarde kruna zbog rezervacija za troškove kazne u SAD-u.  

Neto prihodi porasli su jedan posto, na 57,5 milijardi kruna.Bruto marža prilagođena za troškove preustroja porasla je na 43,2 posto, s prošlogodišnjih 37,8 posto. "Pandemija je naštetila prihodima nekoliko naših kupaca, zbog čega su neki smanjili kapitalna ulaganja, ali zasada ne primjećujemo negativan utjecaj na naše poslovanje, najvećim dijelom zahvaljujući povećanju tržišnih udjela", priopćio je izvršni direktor Borje Ekholm.

U Ericssonu izdvajaju kineske naruždbe opreme za mobilnu mrežu nove generacije 5G. “Veliki je pokretač u (trećem) tromjesečju bila izgradnja mreže 5G u Kini", naglasio je u razgovoru za Reuters financijski direktor Ericssona Carl Mellander. Ugovori u Kini razvijaju se prema planu i kompanija očekuje da će povoljno utjecati na rezultate i u predstojećem razdoblju. Sve više telekomunikacijskih operatera gradi mreže 5G a SAD diplomatskim pritiskom pokušava s nekoliko velikih tržišta otjerati kineski Huawei, vodećeg proizvođača opreme u svijetu, što ide na ruku Ericssonu.

I švedska je vlada nedavno odlučila isključiti Huawei i također kineski ZTE iz gradnje domaće mreće, što bi se moglo pokazati mačem s dvije oštrice za Ericsson, budući da bi mogao povećati udio u domaćoj infrastrukturi a izgubiti poslove u Kini. "Ne komentiramo odluke zemalja, ali općenito vjerujemo u slobodno tržišno natjecanje", rekao je Mellander. Kineski regulator zatražio je u utorak stroži nadzor telekomunikacijskih kompanija sa značajnim vlasničkim udjelima inozemnih kompanija.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.