22.10.2020 07:32
STOCKHOLM, 21. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u srijedu o skoku dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući gradnji mobilne mreže 5G u Kini i višoj marži.
Kada se isključe troškovi restrukturiranja i ostali faktori koji onemogućuju usporedbu s istim prošlogodišnjim razdobljem, operativna dobit poskočila je 38,4 posto, na 9,0 milijardi švedskih kruna (867 milijuna eura). Neto dobit iznosila je 5,6 milijardi kruna. U istom prošlogodišnjem razdoblju komanija je poslovala s neto gubitkom od 6,9 milijardi kruna. U istom prošlogodišnjem razdoblju kompanija je zabilježila operativni gubitak od 4,2 milijarde kruna zbog rezervacija za troškove kazne u SAD-u.  

Neto prihodi porasli su jedan posto, na 57,5 milijardi kruna.Bruto marža prilagođena za troškove preustroja porasla je na 43,2 posto, s prošlogodišnjih 37,8 posto. "Pandemija je naštetila prihodima nekoliko naših kupaca, zbog čega su neki smanjili kapitalna ulaganja, ali zasada ne primjećujemo negativan utjecaj na naše poslovanje, najvećim dijelom zahvaljujući povećanju tržišnih udjela", priopćio je izvršni direktor Borje Ekholm.

U Ericssonu izdvajaju kineske naruždbe opreme za mobilnu mrežu nove generacije 5G. “Veliki je pokretač u (trećem) tromjesečju bila izgradnja mreže 5G u Kini", naglasio je u razgovoru za Reuters financijski direktor Ericssona Carl Mellander. Ugovori u Kini razvijaju se prema planu i kompanija očekuje da će povoljno utjecati na rezultate i u predstojećem razdoblju. Sve više telekomunikacijskih operatera gradi mreže 5G a SAD diplomatskim pritiskom pokušava s nekoliko velikih tržišta otjerati kineski Huawei, vodećeg proizvođača opreme u svijetu, što ide na ruku Ericssonu.

I švedska je vlada nedavno odlučila isključiti Huawei i također kineski ZTE iz gradnje domaće mreće, što bi se moglo pokazati mačem s dvije oštrice za Ericsson, budući da bi mogao povećati udio u domaćoj infrastrukturi a izgubiti poslove u Kini. "Ne komentiramo odluke zemalja, ali općenito vjerujemo u slobodno tržišno natjecanje", rekao je Mellander. Kineski regulator zatražio je u utorak stroži nadzor telekomunikacijskih kompanija sa značajnim vlasničkim udjelima inozemnih kompanija.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.