21.10.2020 07:38
AMSTERDAM, 20. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija privukla je u utorak ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi, objavili su bankari.
Ulagači su za 10-godišnju i 20-godišnju obveznicu EU-a dostavili ponude ukupne vrijednosti veće od 233 milijarde eura, navodi Reuters podatak iz dokumenta menadžera koji su vodili izdanje. Iznos je najveći otkada se pojavio takav oblik financiranja. EU izdanjem želi pribaviti 17 milijardi eura za financiranje programa za očuvanje radnih mjesta SURE, iz kojeg će Hrvatska dobiti milijardu eura u obliku povoljnih kredita. Ukupna vrijednost ponuda za 10-godišnju obveznicu, kojom EU želi pribaviti 10 milijardi eura, premašila je 145 milijardi eura, navode menadžeri, i također je najveća otkada su se u Europi počele prodavati obveznice.

Obveznica s rokom dospijeća od 20 godina, kojom EU želi pribaviti sedam milijardi eura, privukla je ponude ukupne vrijednosti veće od 88 milijardi eura, navode menadžeri.EU će u manje od 10 godina povećati dug više od 15 puta kako bi pomogla zemljama EU-a financirati oporavak od koronakrize a današnja je prodaja obveznica prvi korak u provedbi tog ambicioznog plana, tumači Reuters. Trenutno se EU zadužuje u vrlo malim iznosima, usporedivim s onima Slovačke.U cijeloj 2020. Bruxelles se planira zadužiti za nešto više od 30 milijardi eura, što znači da je današnjom prodajom obveznica pribavio više od polovine zacrtanog iznosa.  

Europski ulagači jako su zainteresirani za europske obveznice budući da nude veće prinose od referentnih njemačkih a rejting im je vrlo sličan - dvije od tri vodeće agencije dodijelile su im najvišu ocjenu, 'AAA', objašnjavaju analitičari. U usporedbi s francuskim obveznicama, prinosi su gotovo identični ali francuske obveznice imaju slabiji rejting. Dodatni je razlog njihov format 'društvene ' obveznice, koji signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU će ga proslijediti zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika. Do kraja iduće godine EU će za potrebe programa SURE prikupiti ukupno 100 milijardi eura.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa