14.10.2020 07:10
ZAGREB, 12. listopada 2020. (Hina) - Uprava Zagrebačke burze u ponedjeljak je odobrila prijelaz redovnih dionica Hrvatskog Telekoma (HT) iz Službenog na Vodeće tržište ZSE-a, a početak trgovanja na tom tržištu bit će u srijedu, priopćeno je iz HT-a i sa Zagrebačke burze.
Kako se navodi u priopćenju, Uprava Zagrebačke burze donijela je danas odluku o odobravanju prijelaza 80.766.229 redovnih dionica Hrvatskog Telekoma iz Službenog na Vodeće tržište Zagrebačke burze. „Značenje dionice HT-a za domaće tržište kapitala izuzetno je veliko, radi se o dionici koja je od svoga uvrštenja sad već davne 2007. jedan od najvećih generatora likvidnosti tržišta. Ovim korakom Vodeće tržište dodatno je dobilo na važnosti te pozdravljamo želju HT-a da svoju posvećenost najvišim razinama transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja formalizira pridruživanjem najzahtjevnijem tržišnom segmentu Zagrebačke burze“, rekla je predsjednice Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, izrazivši zadovoljstvo ulaskom HT-a kao prvog izdavatelja u Vodećem tržištu ove godine.

Prijelaz na Vodeće tržište provest će se 14. listopada 2020. godine, od kada počinje trgovanje dionicama HT-a na Vodećem tržištu, navodi se dalje u priopćenju.„Uvrštenje na Vodeće tržište Zagrebačke burze najnovija je potvrda najviše razine korporativnog upravljanja po kojem poslujemo. Uz činjenicu da je HT najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske i dionica HT-a jedna od najlikvidnijih dionica na tržištu, ulazak u Vodeće tržište potez je kojeg pozdravlja i zajednica investitora jer, ne samo da svjedoči o našem statusu 'blue chip' kompanije, već je i jak signal da su dionice HT-a vrijedno i razborito dugoročno ulaganje“, izjavio je Daniel Daub, član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog Telekoma.

Prije početka trgovanja dionicama HT-a na Vodećem tržištu, sukladno pravilima ZSE-a, HT je objavio i svoju politiku dividendi, koja je utvrđena je u prospektu za inicijalnu javnu ponudu u listopadu 2007. godine. „Bilo koja buduća dividenda, izglasana i isplaćena u odnosu na bilo koju godinu, iznosit će od 50 do 100 posto raspodjeljive dobiti Društva stečene u prethodnoj godini. Bilo koja godišnja dividenda ovisit će o ukupnom financijskom položaju Društva i njegovim potrebama za radnim kapitalom u relevantnom razdoblju; uključivat će, ali ne i ograničeno na poslovne izglede Društva, potrebe za novčanim sredstvima, financijske rezultate i druge čimbenike uzimajući u obzir pitanja oporezivanja i regulatorna pitanja, prakse plaćanja drugih europskih telekomunikacijskih operatora, kao i opću gospodarsku klimu.

Od 2016. godine, na početku svake godine najavljuje se ciljana minimalna dividenda za tu godinu, unutar raspona utvrđenog u politici dividende tj. od 50% do 100% raspodjeljive neto dobiti Društva, ovisno o ukupnoj financijskoj poziciji i potrebama za obrtnim kapitalom“, navodi se. Inače, HT je u ožujku 2020. godine objavio da za financijsku godinu 2020. Uprava očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici. Ove godine, pak, dioničarima je HT isplatio dividendu od osam kuna po dionici iz dijela dobiti ostvarene 2019.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa