14.10.2020 07:52
ZAGREB, 13. listopada 2020. (Hina) - Britanska središnja banka Bank of England (BoE) uputila je pismo bankama u Velikoj Britaniji kako bi utvrdila jesu li spremne za moguće spuštanje kamatnih stopa na nulu ili u negativno područje.
Spuštanjem kamatnih stopa na tako niske razine Velika Britanija slijedila bi primjer središnjih banaka u Japanu i Švicarskoj, podsjeća BBC. „Tražimo konkretne informacije o trenutnoj spremnosti vaše tvrtke”, poručio je viceguverner BoE-a Sam Woods u pismu bankama.

BoE je u ožujku spustila ključne kamatne stope na povijesno niskih 0,1 posto, podsjeća BBC. Čak i ako ih spusti ispod nule, to neće automatski značiti da će se većina potrošača probuditi u svijetu u kojem će će im se plaćati da se zadužuju. Zaduženi po hipotekarnim zajmovima uz fiksne kamatne stope ne bi osjetili nikakvu razliku dok onima koji su uzeli hipotekarne kredite s promjenjivim kamatnim stopama u ugovorima uglavnom stoji da kamatna stopa nikada neće biti niža od nule.

Stvari stoje nešto drugačije sa štedišama s dubokim džepom, poput bogataša i samih banaka, kojima bi se moglo naplaćivati deponiranje novca. Banke koje preko noći polažu novac kod Europske središnje banke (ECB) moraju na depozite platiti kamatu od 0,5 posto a švicarska banka UBS počela je u studenome 2019. bogatim klijentima naplaćivati kamatu na novčane depozite u visini do 0,75 posto, nabraja BBC.

Problematični IT sustavi

Britanski viceguverner želi također znati hoće li banke imati tehnoloških problema budu li kamatne stope spuštene u negativno područje. Proteklih su godina prekidi u radu računalnih sustava i slični problemi bili učestala pojačava u više britanskih banaka. Parlamentarci su prošle godine oštro kritizirali razmjere problema u IT sustavima banaka, upozorivši na moguću potrebu uvođenja financijskih nameta i novih propisa. „Želimo također utvrditi postoje li moguća kratkoročna rješenja odnosno mogu li se problemi premostiti, te postoji li potencijal za trajne promjene u sustavu", zaključio je Woods u pismu bankama.Banke imaju rok do 12. studenog da odgovore na upite. Investitori spekuliraju da bi BoE mogao spustiti kamatne stope ispod nule u svibnju iduće godine, piše agencija Reuters.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa