07.10.2020 08:21
ZAGREB, 6. listopada 2020. (Hina) - Croatia osiguranje u digitalizaciju i razvoj novih proizvoda ulaže više od 200 milijuna kuna, kazao je u utorak predsjednik Uprave Davor Tomašković na predstavljanju digitalnog osiguranja LAQO.
"Trenutno ulažemo više od 200 milijuna kuna u digitalizaciju i razvoj novih proizvoda", istaknuo je te dodao kako s LAQO-om donose tehnološki najnaprednije osiguranje i podižu razinu digitalizacije ukupnog tržišta. LAQO je novi digitalni brend na hrvatskom tržištu koji nudi ugovaranje obveznog i kasko auto osiguranja potpuno digitalno, na jednostavan i brz način. Na konferenciji za novinare su izneseni i podaci istraživanja koje je provela agencija Hendal i koje je pokazalo da je više od polovice građana Hrvatske, njih 62 posto, za vrijeme pandemije covid-19 češće koristilo digitalna rješenja nego prije, s tim da većina njih planira nastaviti pojačano koristiti takve usluge.

Istraživanje je pokazalo i da građani čak pet puta češće koriste digitalna rješenja u bankarstvu u odnosu na osiguranja. To pokazuje, kako je istaknuto, kako na tržištu osiguranja postoji velika potreba i prostor za digitalnim inovacijama.

Inače, podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za prvih osam mjeseci pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 3,7 posto, na 5,46 milijardi kuna. Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem kolovoza od 1,72 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast od 9,74 posto. U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,63 milijarde kuna ili 9,91 posto više nego u kolovozu 2019. godine.

U prvih osam mjeseci ove godine sklopljeno je 1.633.288 polica, što je 16.873 police ili jedan posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.000,26 kuna, što je na godišnjoj razini više za 8,8 posto, podaci su HUO-a.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.